нано- (симбол: n, меѓун. n) — единична претставка со значење милијардити дел[1]. Претставува делител 10−9 или 0,000000001. Наоѓа примена во науката и електрониката, како претставка за единиците за време и должина. Поимот е усвоен како стандард во 1960 г.

Примери:

  • 1 нанометар е приближно еднаков на растот на нокт за една секунда.
  • три атоми на злато прават 1 нанометар ако се наредат во низа.
  • ако една џамлија е широка еден нанометар, тогаш Земјината топка би била широка еден метар.[2]

Зборот потекнува од старогрчки: νᾶνος, нанос што значи „џуџе“.

Кога се користи како јазична претставка, поимот сочинува дел од кованица како нанотехнологија, или со значење на нешто од нанометарски размери.

Поврзано

уреди
Претставка Макед. симбол Меѓун. симбол 1000m 10n Десетично Кратка скала Долга скала
(во Македонија)
Воведена
квета Кв Q 100010 1030 1000000000000000000000000000000 нонилион квинтилион 2022
рона Р R 10009 1027 1000000000000000000000000000 октилион квадрилијарда 2022
јота Ј Y 10008 1024 1000000000000000000000000 септилион квадрилион 1991
зета З Z 10007 1021 1000000000000000000000 секстилион трилијарда 1991
екса Е E 10006 1018 1000000000000000000 квинтилион трилион 1975
пета П P 10005 1015 1000000000000000 квадрилион билијарда 1975
тера Т T 10004 1012 1000000000000 трилион билион 1960
гига Г G 10003 109 1000000000 билион милијарда 1960
мега М M 10002 106 1000000 милион 1960
кило к k 10001 103 1000 илјада 1795
хекто х h 10002/3 102 100 сто 1795
дека да da 10001/3 101 10 десет 1795
10000 100 1 еден
деци д d 1000−1/3 10−1 0,1 десетина 1795
санти с c 1000−2/3 10−2 0,01 стотина 1795
мили м m 1000−1 10−3 0,001 илјадатина 1795
микро μ μ 1000−2 10−6 0,000001 милионтина 1960
нано н n 1000−3 10−9 0,000000001 билионтина милијардитина 1960
пико п p 1000−4 10−12 0,000000000001 трилионтина билионтина 1960
фемто ф f 1000−5 10−15 0,000000000000001 квадрилионтина билијардитина 1964
ато а a 1000−6 10−18 0,000000000000000001 квинтилионтина трилионтина 1964
зепто з z 1000−7 10−21 0,000000000000000000001 секстилионтина трилијардитина 1991
јокто ј y 1000−8 10−24 0,000000000000000000000001 септилионтина квадрилионтина 1991
ронто р r 1000−9 10−27 0,000000000000000000000000001 октилионтина квадрилијартина 2022
квекто кв q 1000−10 10−30 0,000000000000000000000000000001 нонилионтина квинтилионтина 2022

Надворешни врски

уреди
  1. „нано-“ — Лексикон на македонскиот јазик
  2. http://www.nano.gov/nanotech-101/what/nano-size