Мега- (симбол M) епретставка во системот SI која означува фактор од 1×106 т.е., еден милион; 1 000 000. Единицата е потврдена во 1960 г. Потекнува од грчкиот збор μέγας, што значи голем.

Пример уреди

1 MW (мегават) = 1 000 000 вати = 1 000 киловати.