Милион

број
(Пренасочено од 1000000 (број))

Еден милион (1.000.000), или илјада илјади, е природен број следбеник на 999.999 и претходник на 1.000.001.

БројЦели броеви

100000 1000000 10000000

Кардинално еден милион
Кратенка мил.
Реден милионити
Римски M
Факторизација 26 · 56
Бинарно 11110100001001000000
Хексадецимално F4240
Визуелизација на моќност од десет од 1 до 1 милион

Бројот 1.000.000=106=103x103. Физичките величини исто така може да се изразат користејќи ја SI-претставката мега, кога се работи со единици од SI-системот. На пример, 1 мегават има 1.000.000 вати.

Бројот милион е карактеристичен и за кратката и за долгата скала на бројни системи, за разлика од поголемите броеви, кои имаат различни имиња во двата системи. На пример бројот 109 во кратката скала се вика билион, а во долгата - милијарда, додека бројот 106 и во кратката и во долгата скала се вика милион. Билион во долгата скала го означува бројот 1012, а билијарда - бројот 1015. Овие броеви ги нарекуваме големи броеви.

Зборот милион има италијанско потекло, од зборот milione, што значи „голема илјада“. Друга основа е латинскиот збор millio, што значи „илјада илјади“[1].

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „милион“ Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет