Европско првенство во кошарка 1979

(Пренасочено од Евробаскет 1979)

Европското првенство во кошарка 1979 или Евробаскет 1979 е 21. европско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Италија од 9 јуни до 19 јули. Шампион била селекцијата на СССР.

Конечен распоред уреди

место тим
  1   СССР
  2   Израел
  3   Југославија
4   Чехословачка
5   Италија
6   Шпанија
7   Полска
8   Франција
9   Грција
10   Холандија
11   Бугарија
12   Белгија

Резултати уреди

Прва фаза уреди

Група A уреди

ранг тим бодови поб. пор, КР
1   Чехословачка 6 3 0 +34
2   Италија 5 2 1 +33
3   Грција 4 1 2 -12
4   Белгија 3 0 3 -55


Чехословачка 90 - 69 Белгија
Чехословачка 74 - 67 Грција
Белгија 68 - 92 Грција
Белгија 76 - 86 Италија
Чехословачка 74 - 68 Италија
Грција 52 - 81 Италија

Група B уреди

ранг тим бодови поб. пор. КР
1   Шпанија 6 3 0 +37
2   СССР 5 2 1 +30
3   Холандија 4 1 2 -25
4   Бугарија 3 0 3 -42


Холандија 87 - 82 Бугарија
Шпанија 85 - 81 Бугарија
СССР 104 - 71 Бугарија
Холандија 83 - 105 Шпанија
Холандија 84 - 92 СССР
Шпанија 101 - 90 СССР

Група C уреди

ранг тим бодови поб. пор. КР
1   Израел 5 2 1 0
2   Југославија 5 2 1 +21
3   Полска 4 1 2 -6
4   Франција 4 1 2 -15


Полска 85 - 73 Франција
Франција 92 - 83 Израел
Израел 86 - 78 Полска
СФРЈ 76 - 77 Израел 11 јуни 1979
Полска 95 - 102 СФРЈ
СФРЈ 80 - 65 Франција

Квалификациска фаза уреди

ранг тим бодови поб. пор. КР
1 (7-мо)   Полска 9 4 1 +30
2 (8-мо)   Франција 9 4 1 +22
3 (9-то)   Грција 8 3 2 +37
4 (10-то)   Холандија 8 3 2 +34
5 (11-то)   Бугарија 6 1 4 -14
6 (12-то)   Белгија 5 0 5 -109


Бугарија 114 - 98 Белгија
Франција 111 - 98 Белгија
Холандија 115 - 85 Белгија
Белгија 84 - 110 Полска
Бугарија 77 - 80 Франција
Полска 85 - 78 Бугарија
Бугарија 85 - 100 Грција
Грција 74 - 76 Франција
Холандија 75 - 79 Грција
Полска 77 - 73 Грција
Холандија 67 - 80 Франција
Полска 78 - 94 Холандија
Белгија 81 - 105 Грција
Холандија 78 - 72 Бугарија
Полска 89 - 82 Франција

Крајна фаза уреди

ранг тим бодови поб. пор. КР
1   СССР 9 4 1 +40
2   Израел 8 3 2 -27
3   Југославија 8 3 2 +21
4   Чехословачка 7 2 3 -11
5   Италија 7 2 3 -14
6   Шпанија 6 1 4 -7


Израел 94 - 93 Чехословачка
Чехословачка 107–100 Шпанија
СФРЈ 97 - 79 Чехословачка
Чехословачка 66 - 71 СССР
Израел 78 - 90 Италија
Италија 81 - 80 Шпанија
Италија 80 - 95 СФРЈ
Италија 84 - 90 СССР
Шпанија 84 - 88 Израел
СФРЈ 108–100 Шпанија
Израел 71 - 92 СССР
СФРЈ 77 - 96 СССР
Израел 77 - 76 СФРЈ
Чехословачка 96 - 90 Италија
Шпанија 92 - 81 СССР

Финална фаза уреди

3 место уреди

  Југославија 99
  Чехословачка 92

Финале уреди

19 јуни 1979
  СССР 98
  Израел 76