Европско првенство во кошарка 1987

(Пренасочено од Евробаскет 1987)

Европското првенство во кошарка 1987 или Евробаскет 1987 било 25. регионално европско првенство во кошарка. Се одржало во Грција, од 3 до 14 јуни. На првенството учествувале 12 тима. Првак станала репрезентацијата на Грција.

Фаза по групи уреди

Група A уреди

  Шпанија 111 – 70   Франција
  Романија 77 – 109   Грција
  Југославија 93 – 100   СССР
  Романија 98 – 116   Шпанија
  СССР 107 – 78   Франција
  Југославија 78 – 84   Грција
  СССР 121 – 74   Романија
  Грција 89 – 106   Шпанија
  Југославија 88 – 83   Франција
  Франција 95 – 83   Романија
  Југославија 94 – 76   Шпанија
  Грција 66 – 69   СССР
  Југославија 120 – 78   Романија
  Шпанија 88 – 104   СССР
  Франција 69 – 82   Грција
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.   СССР 5 5 0 501:399 10 +102
2.   Југославија 5 3 2 473:421 8 +52
3.   Шпанија 5 3 2 497:455 8 +42
4.   Грција 5 3 2 430:399 8 +31
5.   Франција 5 1 4 395:471 6 -76
6.   Романија 5 0 5 410:561 5 -151

Група B уреди

  Израел 99 - 83   Чехословачка
  Полска 91 – 84   Холандија
  Италија 84 – 78   Западна Германија
  Израел 60 – 61   Холандија
  Полска 85 – 99   Италија
  Чехословачка 95 – 72   Западна Германија
  Холандија 71 – 95   Италија
  Израел 107 – 112 (OT)   Западна Германија
  Чехословачка 84 – 87   Полска
  Западна Германија 90 – 86   Полска
  Холандија 89 – 108   Чехословачка
  Израел 79 – 99   Италија
  Западна Германија 76 – 75   Холандија
  Израел 77 – 83   Полска
  Италија 90 – 66   Чехословачка
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.   Италија 5 5 0 467:379 10 +88
2.   Западна Германија 5 3 2 428:447 8 -19
3.   Полска 5 3 2 432:434 8 -2
4.   Чехословачка 5 2 3 436:437 7 -1
5.   Холандија 5 1 4 380:430 6 -50
6.   Израел 5 1 4 422:438 6 -16

Елиминациски натпревари уреди

Разигрување за 9 - 12 место уреди

  Класификација Деветто место
             
   Франција 96  
   Израел 93  
 
       Франција 94
     Холандија 80
Единаесетто место
   Романија 87    Израел  97
   Холандија 88      Романија  87

Финална фаза уреди

Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
       
   СССР  110
   Чехословачка  91  
   СССР  113
     Шпанија  96  
   Шпанија  107
   Западна Германија  77  
   СССР  101
     Грција  103 (OT)
   Италија  78
   Грција  90  
   Грција  81 Трето место
     Југославија  77  
   Полска  81    Шпанија  87
   Југославија  128      Југославија  98


Разигрување за 5 - 8 место уреди

  Класификација Пето место
             
   Чехословачка 91  
   Западна Германија 93  
 
       Западна Германија 85
     Италија 87
Седмо место
   Италија 93    Чехословачка  92
   Полска 75      Полска  96

Конечен редослед уреди

 1.   Грција
 2.   СССР
 3.   Југославија
 4.   Шпанија
 5.   Италија
 6.   Западна Германија
 7.   Полска
 8.   Чехословачка
 9.   Франција
 10.   Холандија
 11.   Израел
 12.   Романија
Европски првак 1987.
 
Грција
Прва титула

Наводи уреди