Европско првенство во кошарка 1977

(Пренасочено од Евробаскет 1977)

Европското првенство во кошарка 1977 или Евробаскет 1977 е 20 европски шампионат во кошарка. Шампионатот се одржал во Белгија од 14 до 24 септември. На шампионатот учествувале 12 тима, а шампион била репрезентацијата на  Југославија.

Конечен редоследУреди

 1.   Југославија
 2.   СССР
 3.   Чехословачка
 4.   Италија
 5.   Израел
 6.   Бугарија
 7.   Холандија
 8.   Белгија
 9.   Шпанија
 10.   Финска
 11.   Франција
 12.   Австрија

Фаза по групиУреди

Група АУреди

  СССР   Австрија 101-61
  Бугарија   Израел 88-86
  Италија   Франција 70-59
  Бугарија   СССР 96-117
  Франција   Австрија 86-81
  Италија   Израел 78-73
  Франција   Бугарија 76-87
  Италија   Австрија 85-70
  Израел   СССР 69-103
  Австрија   Израел 87-103
  Италија   Бугарија 100-81
  СССР   Франција 115-74
  Австрија   Бугарија 85-92
  Израел   Франција 96-82
  Италија   СССР 95-87
место тим натпревари победи порази резултати поени кош. раз.
1.   Италија 5 5 0 428:370 10 +58
2.   СССР 5 4 1 523:395 8 +128
3.   Бугарија 5 3 2 444:464 6 -20
4.   Израел 5 2 3 427:438 4 -11
5.   Франција 5 1 4 377:449 2 -72
6.   Австрија 5 0 5 384:467 0 -83

Група BУреди

  Холандија   Чехословачка 73-90
  Белгија   Финска 81-81 aet. 107-98
  Шпанија   Југославија 76-79
  Финска   Југославија 80-88
  Холандија   Шпанија 114-95
  Белгија   Чехословачка 61-67
  Финска   Холандија 67-87
  Чехословачка   Шпанија 73-70
  Белгија   Југославија 83-111
  Чехословачка   Финска 100-85
  Југославија   Холандија 111-75
  Белгија   Шпанија 93-94
  Шпанија   Финска 85-78
  Југославија   Чехословачка 103-111
  Белгија   Холандија 107-86
место тим натпревари победи порази резултати поени кош. раз.
1.   Чехословачка 5 5 0 441:392 10 +49
2.   Југославија 5 4 1 492:425 8 +67
3.   Белгија 5 2 3 451:456 4 -5
4.   Холандија 5 2 3 435:470 4 -35
5.   Шпанија 5 2 3 420:437 4 -17
6.   Финска 5 0 5 408:467 0 -59

Разигрување за 9 - 12 местоУреди

Позиција Тим 1 Тим 2 Резултати
  Франција   Финска 72-73
  Австрија   Шпанија 84-88

Разигрување за 5 - 8 местоУреди

Позиција Тим 1 Тим 2 Резултати
  Бугарија   Холандија 108-85
  Израел   Белгија 81-74

Разигрување за 1 - 4 местоУреди

Team 1 Team 2 Res.
  Италија   Југославија 69-88
  СССР   Чехословачка 91-76

Финална фазаУреди

Позиција Тим 1 Тим 2 Резултати
11-то место   Франција   Австрија 89-71
9-то место   Финска   Шпанија 89-106
7-мо место   Холандија   Белгија 104-89
5-то место   Бугарија   Израел 78-88
3-то место   Италија   Чехословачка 81-91
Финале   Југославија   СССР 74-61

ПоврзаноУреди

НаводиУреди