Европско првенство во кошарка 1975

(Пренасочено од Евробаскет 1975)

Европското првенство во кошарка 1975 или Евробаскет 1975 е 19. европско првенство организирано од ФИБА Европа. Првенството се одржало во СФР Југославија. Шампион на Евробаскетот била селекцијата на домаќинот - СФРЈ.

Конечен редослед уреди

 1.   СФР Југославија
 2.   СССР
 3.   Италија
 4.   Шпанија
 5.   Бугарија
 6.   Чехословачка
 7.   Израел
 8.   Полска
 9.   Турција
 10.   Холандија
 11.   Романија
 12.   Грција

Резултати уреди

Прелиминарна рунда уреди

Група А уреди

7 јуни:

  Италија 83 - 65
(36 - 39, 47 - 26)
  Турција
  СФР Југославија 102 - 76
(47 - 36, 55 - 40)
  Холандија

8 јуни:

  Холандија 64 - 69
(38 - 20, 26 - 49)
  Италија
  СФР Југославија 92 - 65
(47 - 36, 55 - 40)
  Турција

9 јуни:

  Турција 71 - 64
(43 - 34, 28 - 30)
  Холандија
  СФР Југославија 83 - 69
(43 - 35, 40 - 34)
  Италија

Група А:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СФР Југославија 3 3 0 277 210 +67 6
2.   Италија 3 2 1 221 212 +9 5
3.   Турција 3 1 2 201 239 -38 4
4.   Холандија 3 0 3 204 242 -38 3

Група Б уреди

7 јуни:

  Чехословачка 86 - 85
(40 - 29, 46 - 56)
  Израел
  СССР 79 - 72
(35 - 38, 44 - 34)
  Полска

8 јуни:

  СССР 91 - 81
(51 - 32, 40 - 49)
  Чехословачка
  Израел 90 - 84
(50 - 42, 40 - 42)
  Полска

9 јуни:

  СССР 85 - 71
(47 - 37, 38 - 34)
  Израел
  Чехословачка 94 - 76
(46 - 28, 48 - 48)
  Полска

Група Б:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 3 3 0 255 224 +31 6
2.   Чехословачка 3 2 1 261 252 +9 5
3.   Израел 3 1 2 246 255 -9 4
4.   Полска 3 0 3 232 263 -31 3

Група Ц уреди

7 јуни:

  Грција 61 - 71
(27 - 39, 34 - 32)
  Романија
  Шпанија 85 - 74
(35 - 40, 50 - 34)
  Бугарија

8 јуни:

  Бугарија 81 - 71
(34 - 41, 47 - 30)
  Грција
  Шпанија 96 - 66
(45 - 30, 51 - 36)
  Романија

9 јуни:

  Шпанија 89 - 63
(41 - 28, 48 - 35)
  Грција
  Романија 62 - 80
(28 - 33, 34 - 47)
  Бугарија

Група Ц:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Шпанија 3 3 0 270 203 +67 6
2.   Бугарија 3 2 1 235 218 +17 5
3.   Романија 3 1 2 199 237 -38 4
4.   Грција 3 0 3 195 241 -46 3

Разигрување за пласман од 7 до 12 место уреди

11 јуни:

  Холандија 80 - 81
(40 - 46, 40 - 35)
  Израел
  Турција 86 - 77
(45 - 46, 41 - 31)
  Романија

12 јуни:

  Грција 79 - 74
(34 - 36, 45 - 38)
  Полска
  Турција 77 - 101
(38 - 53, 39 - 48)
  Израел

13 јуни:

  Холандија 66 - 65
(29 - 28, 37 - 37)
  Грција
  Романија 81 - 82
(40 - 45, 41 - 37)
  Полска

14 јуни:

  Романија 74 - 80
(39 - 44, 35 - 36)
  Холандија
  Израел 87 - 76
(50 - 41, 37 - 35)
  Грција
  Турција 71 - 90
(36 - 48, 35 - 42)
  Полска

15 јуни:

  Турција 74 - 64
(37 - 31, 37 - 33)
  Грција
  Полска 86 - 66
(42 - 29, 44 - 37)
  Холандија
  Израел 119 - 105
(61 - 40, 58 - 65)
  Романија

Табела:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Израел 5 5 0 478 422 +56 10
2.   Полска 5 3 2 416 387 +29 8
3.   Турција 5 3 2 379 396 -17 8
4.   Холандија 5 2 3 356 377 -21 7
5.   Романија 5 1 4 408 428 -20 6
6.   Грција 5 1 4 345 372 -27 6

Финална рунда уреди

11 јуни:

  Чехословачка 70 - 86
(42 - 35, 28 - 51)
  Бугарија
  СФР Југославија 98 - 76
(41 - 35, 57 - 41)
  Шпанија

12 јуни:

  СССР 69 - 65
(30 - 33, 39 - 32)
  Италија
  СФР Југославија 84 - 68
(39 - 30, 45 - 38)
  Чехословачка

13 јуни:

  СССР 94 - 79
(47 - 40, 47 - 39)
  Бугарија
  Италија 89 - 69
(43 - 36, 46 - 33)
  Шпанија

14 јуни:

  Италија 68 - 72
(32 - 36, 36 - 36)
  Чехословачка
  СССР 94 - 80
(59 - 39, 35 - 41)
  Шпанија
  Бугарија 76 - 105
(37 - 44, 39 - 61)
  СФР Југославија

15 јуни:

  Шпанија 87 - 67
(46 - 34, 41 - 33)
  Чехословачка
  Бугарија 71 - 90
(40 - 48, 31 - 42)
  Италија
  СФР Југославија 90 - 84
(44 - 37, 46 - 47)
  СССР

Табела:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СФР Југославија 5 5 0 460 373 +87 10
2.   СССР 5 4 1 432 395 +37 9
3.   Италија 5 2 3 381 364 +17 7
4.   Шпанија 5 2 3 397 422 -25 7
5.   Бугарија 5 1 4 386 444 -58 6
6.   Чехословачка 5 1 4 358 416 -58 6
Европски првак 1975
 
Југославија
Втора титула