Европско првенство во кошарка 1963

(Пренасочено од Евробаскет 1963)

Европското првенство во кошарка 1963 година е 13 Евробаскет организиран од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Полска од 4 до 13 октомври 1963 година. На Евробаскетот учествувале 16 национални екипи, а европски шампион, по седми пат, била селекцијата на СССР.

Резултати

уреди

Прелиминарна рунда

уреди

Група А

уреди
  СФР Југославија 107 - 62   Холандија
  Бугарија 79 - 58   Израел
  Унгарија 71 - 74   Италија *
  Белгија 71 - 52   Турција
  Холандија 60 - 73   Италија
  Бугарија 71 - 52   Турција
  Унгарија 71 - 69   Белгија
  СФР Југославија 80 - 73   Израел
  Холандија 71 - 77   Белгија
  Израел 64 - 55   Турција
  Бугарија 55 - 64   Унгарија
  СФР Југославија 71 - 69   Италија
  СФР Југославија 97 - 67   Турција
  Италија 75 - 76   Белгија
  Холандија 71 - 99   Бугарија
  Израел 73 - 80   Унгарија
  Турција 42 - 50   Унгарија
  Израел 70 - 55   Холандија
  Италија 51 - 59   Бугарија
  СФР Југославија 95 - 62   Белгија
  Белгија 72 - 80   Бугарија
  Турција 72 - 74   Холандија
  Италија 63 - 57   Израел
  СФР Југославија 82 - 73   Унгарија
  Унгарија 90 - 60   Холандија
  Турција 65 - 72   Италија
  Белгија 93 - 68   Израел
  СФР Југославија 76 - 66   Бугарија

* По дополнително време.

Група А:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СФР Југославија 7 7 0 608 472 +136 14
2.   Унгарија 7 5 2 499 455 +44 12
3.   Бугарија 7 5 2 509 444 +65 12
4.   Белгија 7 4 3 520 512 +8 11
5.   Италија 7 4 3 477 459 +18 11
6.   Израел 7 2 5 463 505 -42 9
7.   Холандија 7 1 6 453 588 -135 8
8.   Турција 7 0 7 405 499 -94 7

Група Б

уреди
  Франција 49 - 63   Источна Германија
  СССР 75 - 53   Финска
  Шпанија 76 - 79   Полска
  Чехословачка 55 - 56   Романија
  Франција 72 - 79   Чехословачка
  Шпанија 75 - 70   Романија
  Финска 50 - 73   Источна Германија
  СССР 64 - 54   Полска
  Финска 45 - 78   Чехословачка
  Полска 64 - 60   Романија
  СССР 76 - 52   Источна Германија
  Шпанија 86 - 70   Франција
  Финска 83 - 79   Шпанија
  Источна Германија 61 - 62   Чехословачка
  Полска 98 - 65   Франција
  СССР 64 - 54   Романија
  Источна Германија 91 - 85   Шпанија
  Романија 59 - 51   Франција
  Полска 68 - 54   Финска
  СССР 96 - 56   Чехословачка
  Источна Германија 62 - 93   Полска
  Романија 69 - 55   Финска
  Чехословачка 76 - 98   Шпанија
  СССР 77 - 59   Франција
  Романија 54 - 66   Источна Германија
  Франција 61 - 59   Финска
  Чехословачка 73 - 86   Полска
  СССР 106 - 64   Шпанија

Група Б:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 7 7 0 558 392 +166 14
2.   Полска 7 6 1 542 454 +88 13
3.   Источна Германија 7 4 3 468 469 -1 11
4.   Шпанија 7 3 4 563 575 -12 10
5.   Романија 7 3 4 422 430 -8 10
6.   Чехословачка 7 3 4 479 514 -35 10
7.   Франција 7 1 6 427 521 -94 8
8.   Финска 7 1 6 399 503 -104 8

Разигрување за конечен пласман од 5 до 16 место

уреди
  Франција 80 - 63   Турција
  Холандија 58 - 71   Финска

15 место:

  Турција 64 - 62   Холандија

13 место:

  Франција 60 - 50   Финска
  Италија 66 - 70   Чехословачка
  Романија 47 - 57   Израел

11 место:

  Италија 66 - 85   Романија

9 место:

  Чехословачка 58 - 60   Израел
  Источна Германија 81 - 53   Белгија
  Бугарија 102 - 70   Шпанија

7 место:

  Белгија 83 - 86   Шпанија

5 место:

  Источна Германија 62 - 77   Бугарија

Полуфинале

уреди
  СФР Југославија 72 - 83   Полска
  СССР 89 - 51   Унгарија

Трето место

уреди
  СФР Југославија 89 - 61   Унгарија

Финале

уреди
  Полска 45 - 61   СССР
Европски првак 1963.
 
Советски Сојуз
Седма титула

Конечен пласман

уреди
Место Репрезентација
1   СССР
2   Полска
3   СФР Југославија
4   Унгарија
5   Бугарија
6   Источна Германија
7   Шпанија
8   Белгија
9   Израел
10   Чехословачка
11   Романија
12   Италија
13   Франција
14   Финска
15   Турција
16   Холандија

Надворешни врски

уреди