Европско првенство во кошарка 1969

(Пренасочено од Евробаскет 1969)

Европското првенство во кошарка 1969 или Евробаскет 1969 е 16. европско првенство во кошарка. Првенството се одржало во Италија од 27 септември до 5 октомври во два града. На првенството учествувале 12 тима а шампион била репрезентацијата на СССР.

Конечен редоследУреди

 1.   СССР
 2.   Југославија
 3.   Чехословачка
 4.   Полска
 5.   Шпанија
 6.   Италија
 7.   Бугарија
 8.   Унгарија
 9.   Романија
 10.   Грција
 11.   Израел
 12.   Шведска

Прва фазаУреди

Група AУреди

  Југославија   Грција 98-62
  Унгарија   СССР 63-95
  Бугарија   Шведска 87-90
  Бугарија   Унгарија 66-65
  Шведска   Југославија 43-115
  Грција   СССР 63-83
  СССР   Шведска 91-47
  Грција   Унгарија 50-50 aet. 58-59
  Југославија   Бугарија 76-60
  Унгарија   Југославија 56-85
  СССР   Бугарија 85-62
  Грција   Шведска 88-76
  Бугарија   Грција 84-67
  СССР   Југославија 61-73
  Шведска   Унгарија 76-92
место тим натпревар победа пораз резултат бодови кош раз.
1.   Југославија 5 5 0 447:282 10 +165
2.   СССР 5 4 1 415:308 8 +107
3.   Бугарија 5 2 3 359:383 4 -24
4.   Унгарија 5 2 3 335:380 4 -45
5.   Грција 5 1 4 338:400 2 -62
6.   Шведска 5 1 4 332:473 2 -141

Група BУреди

  Италија   Шпанија 65-53
  Израел   Полска 78-92
  Чехословачка   Романија 72-70
  Чехословачка   Израел 90-82
  Романија   Италија 62-74
  Полска   Шпанија 79-78
  Романија   Израел 75-74
  Италија   Полска 54-55
  Шпанија   Чехословачка 60-97
  Романија   Шпанија 63-78
  Израел   Италија 66-79
  Полска   Чехословачка 60-75
  Полска   Романија 63-95
  Италија   Чехословачка 62-63
  Шпанија   Израел 90-81
место тим натпревар победа пораз резултат бодови кош раз.
1.   Чехословачка 5 5 0 397:334 10 +63
2.   Полска 5 3 2 349:380 6 -31
3.   Италија 5 3 2 334:299 6 +35
4.   Шпанија 5 2 3 359:385 4 -26
5.   Романија 5 2 3 365:361 4 +4
6.   Израел 5 0 5 381:426 0 -45

Разигрување за 9 - 12 местоУреди

Team 1 Team 2 Res.
  Грција   Израел 95-62
  Шведска   Романија 84-95

Разигрување за 5 до 8 местоУреди

тим 1 тим 2 резултат
  Бугарија   Шпанија 75-78
  Унгарија   Италија 60-78

Разигрување за места од 1 - 4Уреди

тим 1 тим 2 резултат
  Југославија   Полска 76-74
  СССР   Чехословачка 83-69

Финална фазаУреди

место тим 1 тим 2 резултат
11 место   Шведска   Израел 83-92
9 место   Грција   Романија 81-87
7 место   Бугарија   Унгарија 92-48
5 место   Шпанија   Италија 71-66
3 место   Чехословачка   Полска 77-75
Финале   СССР   Југославија 81-72

ПоврзаноУреди