Европско првенство во кошарка 1973

(Пренасочено од Евробаскет 1973)

Европското првенство во кошарка 1973 година е 18 Евробаскет организиран од ФИБА Европа. Првенството се одржало во Шпанија. Првак на Евробаскетот била селекцијата на СФРЈ.

Домаќин

уреди
Барселона Бадалона
Спортски центар Барселона
капацитет 8 000
Спортски центар Паисес Каталонас
капацитет 5 000
 

Резултати

уреди

Прелиминарна рунда

уреди

Група А

уреди

Група А:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 5 5 0 459 353 +106 10
2.   Чехословачка 5 4 1 364 370 -6 9
3.   Турција 5 2 3 345 386 -41 7
4.   Израел 5 2 3 443 451 -8 7
7.   Полска 5 1 4 376 408 -32 6
8.   Романија 5 2 4 369 388 -19 6

27 септември:

Полска   83 - 104   СССР
Чехословачка   92 - 89   Израел *
Турција   69 - 84   Романија

28 септември:

Чехословачка   55 - 77   СССР
Израел   85 - 80   Романија
Полска   64 - 65   Турција

29 септември:

СССР   79 - 53   Турција
Чехословачка   70 - 61   Романија
Израел   98 - 84   Полска

1 октомври:

Чехословачка   66 - 64   Турција
Романија   60 - 66   Полска
СССР   101 - 78   Израел

2 октомври:

Романија   84 - 98   СССР
Чехословачка   81 - 79   Полска
Турција   94 - 93   Израел

* по дополнително време

Група Б

уреди

27 септември:

  Бугарија 89 - 70   Франција
  Шпанија 59 - 65   СФР Југославија
  Грција 54 - 59   Италија

28 септември:

  Грција 68 - 84   СФР Југославија
  Шпанија 85 - 69   Бугарија
  Италија 71 - 63   Франција

29 септември:

  Грција 67 - 62   Франција
  СФР Југославија 76 - 65   Бугарија
  Италија 65 - 77   Шпанија

1 октомври:

  Грција 72 - 86   Бугарија
  Франција 80 - 85   Шпанија
  СФР Југославија 73 - 71   Италија *

2 октомври:

  Бугарија 58 - 69   Италија
  Грција 74 - 86   Шпанија
  Франција 70 - 80   СФР Југославија

* по дополнително време.

Група Б:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СФР Југославија 5 5 0 378 333 +45 10
2.   Шпанија 5 4 1 392 353 +39 9
3.   Италија 5 3 2 335 325 +10 8
4.   Бугарија 5 2 3 367 372 -5 7
7.   Грција 5 1 4 335 377 -42 6
8.   Франција 5 0 5 345 392 -47 5

Натпревари за пласман од 5 до 12 место

уреди

9 - 12 место:

  Грција 78 - 89   Романија
  Полска 62 - 67   Франција

11 место:

  Грција 74 - 84   Полска

9 место:

  Романија 72 - 69   Франција

5 до 8 место:

  Турција 67 - 76   Бугарија
  Италија 94 - 73   Израел

7 место:

  Турција 86 - 71   Израел


5 место:

  Бугарија 71 - 80   Италија

Полуфинале

уреди

4 октомври:

  СССР 76 - 80   Шпанија
  СФР Југославија 96 - 71   Чехословачка

Трето место

уреди

5 октомври:

  СССР 90 - 58   Чехословачка

Финале

уреди

6 октомври:

  Шпанија 67 - 78   СФР Југославија


Европски првак 1973.
 
Југославија
Прва титула

Конечен редослед

уреди
 1.   СФР Југославија
 2.   Шпанија
 3.   СССР
 4.   Чехословачка
 5.   Италија
 6.   Бугарија
 7.   Израел
 8.   Турција
 9.   Романија
 10.   Франција
 11.   Грција
 12.   Полска