Европско првенство во кошарка 1981

(Пренасочено од Евробаскет 1981)

Европското првенство во кошарка 1981 или Евробаскет 1981 е 22. европско првенство во организација на ФИБА Европа. Првенството се одржало во Чехословачка и шампион била селекцијата на СССР.

Учесници уреди

На првенството имало 12 екипи поделени во 2 групи.

Group A Group B

Прва фаза уреди

Група A уреди

поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
  Шпанија 5 5 0 452 362 10 +90
  Чехословачка 5 4 1 393 358 9 +35
  Израел 5 3 2 418 396 8 +22
  Франција 5 2 3 402 409 7 -7
  Англија 5 1 4 313 371 6 -58
  Грција 5 0 5 356 438 5 -82
Израел 82 - 74 Англија
Грција 70 - 95 Чехословачка
Шпанија 102 - 93 Франција
Грција 81 - 86 Франција
Шпанија 89 - 81 Израел
Чехословачка 71 - 62 Англија
Грција 62 - 64 Англија
Чехословачка 72 - 69 Шпанија
Франција 76 - 88 Израел
Англија 47 - 78 Шпанија
Франција 47 - 78 Чехословачка
Грција 71 - 82 Израел
Израел 85 - 86 Чехословачка
Грција 72 - 111 Шпанија
Англија 66 - 78 Франција

Група B уреди

поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
  СССР 5 5 0 489 377 10 +112
  Југославија 5 4 1 489 439 9 +50
  Италија 5 3 2 418 407 8 +11
  Полска 5 2 3 429 429 7 0
  Западна Германија 5 1 4 334 395 6 -61
  Турција 5 0 5 346 458 5 -112
Западна Германија 66 - 51 Турција
СССР 101 - 89 Полска
СФРЈ 99 - 88 Италија
СССР 86 - 54 Западна Германија
СФРЈ 92 - 89 Полска
Италија 94 - 73 Турција
СФРЈ 112 - 68 Турција
Полска 81 - 71 Западна Германија
Италија 67 - 97 СССР
Турција 79 - 97 СССР
Полска 81 - 90 Италија
СФРЈ 98 - 86 Западна Германија
Западна Германија 57 - 79 Италија
Турција 75 - 89 Полска
СФРЈ 88 - 108 СССР

Разигрување за 7 до 12 место уреди

  Грција   Полска 78-89
  Англија   Западна Германија 58-65
  Франција   Турција 67-70
  Турција   Грција 64-72
  Полска   Англија 92-69
  Франција   Западна Германија 83-70
  Западна Германија   Грција 67-71
  Англија   Турција 60-63
  Франција   Полска 93-102
поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
7.   Полска 5 5 0 453:386 10 +67
8.   Франција 5 4 1 407:379 8 +28
9.   Грција 5 2 3 364:370 7 -6
10.   Западна Германија 5 2 3 339:344 7 -5
11.   Турција 5 1 4 313:354 7 -41
12.   Англија 5 1 4 317:360 6 -43

Разигрување за 1 до 6 место уреди

  Израел   Југославија 87-102
  Шпанија   Италија 87-86
  Чехословачка   СССР 84-110
  Шпанија   СССР 101-110
  Израел   Италија 98-116
  Југославија   Чехословачка 95-86
  СССР   Израел 112-84
  Италија   Чехословачка 83-100
  Шпанија   Југославија 72-95
поз. тим натпревари победи порази резултати бодови кош раз.
1.   СССР 5 5 0 537:424 10 +113
2.   Југославија 5 4 1 479:441 9 +38
3.   Шпанија 5 2 3 421:441 8 -20
4.   Чехословачка 5 2 3 425:445 7 -20
5.   Италија 5 1 4 440:481 6 -41
6.   Израел 5 1 4 435:505 4 -70

Финале уреди

место тим 1 тим 2 рез.
3   Шпанија   Чехословачка 90-101
место тим 1 тим 2 рез.
1   СССР   Југославија 84-67

Конечен распоред уреди

 1.   СССР
 2.   Југославија
 3.   Чехословачка
 4.   Шпанија
 5.   Италија
 6.   Израел
 7.   Полска
 8.   Франција
 9.   Грција
 10.   Западна Германија
 11.   Турција
 12.   Англија

Наводи уреди