Малтешка Брајова азбука

Малтешката Брајова азбука е верзија на Брајовата азбука за запишување на малтешкиот јазик. Азбуката се заснова на англиската Брајова азбука и во 2005 година била објавена првата Библија на малтешка Брајова азбука.[1]

Малтешка Брајова азбука
Тип
азбука
Јазицималтешки
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
Уникод

Азбука

уреди
 
 
 
a
 
b
 
ċ
 
d
 
e
 
f
 
ġ
 
g
 
 
h
 
ħ
 
i
 
j
 
k
 
l
 
m
 
n
 
o
 
p
 
q
 
r
 
s
 
t
 
u
 
v
 
w
 
x
 
z
 
ż

Наводи

уреди

Поврзано

уреди