Кура Окло била сестра и сопруга на Манко Инка Јупанки, владетел марионета и покасно владетел на Тавантинсују од 1553 до неговата смрт во 1544. Низ текот на својот живот, Кура Сапа го пратела својот сопруг уште од малите години, преку доаѓањето на престолот и на крајот смртта. Таа родила син, Сајри Тупак, во 1535 година за време на заробувањето на Манко Јупанки. Покасно следела воена офанзива од страна на Шпанците кога во 1539 година Кура Окло била заробена. За време на заробувањето таа била мачена и силувана и на крај била убиена во 1539 година.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


ПоврзаноУреди