Манко Инка Јупанки

Манко Инка Јупанки (кечуански: Manqu Inka Yupanki, 15161544) бил марионета Сапа Инка на шпанските окупатори во Јужна Америка. Исто така тој бил познат и како Манко II или Манко Капак II и негова жена и сестра била Кура Окло. Тој е роден во 1516 година и бил син на Хуајна Капак.

Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список
Манко Инка Јупанки.

Поврзано уреди

Претходник
Тупак Хуалпа
Сапа Инка
1533–1544
Наследник
Сајри Тупак