Сајри Тупак (о. 1535 – 1561) бил марионета Сапа Инка на шпанските окупатори на Јужна Америка. Неговото семејство било убиено од страна на Шпанците и тој создал независна држава Вилкабамба со која владеел до 1560.

Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список
Поткралот Дон Андрес Хуртадо де Мендоса со Сајри Тупак.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди
Претходник
Манко Инка Јупанки
Сапа Инка
1545-1560
Наследник
Титу Куси