Архитектура на Инките

Архитектурата на Инките е најзначајна пост-колумбиска архитектура во Јужна Америка. Инките својот архитектонски стил го започнале уште од Тиванаку кој бил основан во 2 век во Боливија. Главниот град на Империјата на Инките, Куско, сè уште содржи многу добри примери од архитектурата на Инките, иако голем број на стари ѕидови биле вклопени во новите христијански катедрали. Мачу Пикчу е исто така еден друг добар пример за архиректурата на Инките. Покрај Куско и Мачу Пикчу, значајни се и Саксајваман и Олантајтамбо.

Цивилизација на Инките


Бања на Инките.
Мачу Пикчу - јуни 2009 година

Градови уреди

Подолу се наведени некои од поголемите градови во Империјата на Инките.

Наводи уреди

  • (шпански) Agurto, Santiago. Estudios acerca de la construcción, arquitectura y planeamiento incas. Lima: Cámara Peruana de la Construcción, 1987.
  • Gasparini, Graziano and Margolies, Luize. Inca architecture. Bloomington: Indiana University Press, 1980. ISBN 0-253-30443-1
  • Hyslop, John. Inka settlement planning. Austin: University of Texas Press, 1990. ISBN 0-292-73852-8
  • Kendall, Ann. Aspects of inca architecture: description, function and chronology. Oxford: British Archaeological Reports, 1985.
  • Protzen, Jean-Pierre. Inca architecture and construction at Ollantaytambo. New York: Oxford University Press, 1993.
  • Rowe, John. An introduction to the archaeology of Cuzco. Cambridge: Harvard University, 1944.

Поврзано уреди