Сопруга или жена[1][2]жена во однос на мажот со кој е во брак.[3][4] Кога двајца се венчаат, тие стануваат маж и жена. Улогата на сопругата може да се менува во зависност од културата, традициите и личните претпочитања, но обично вклучува емоционална поддршка на нејзиниот маж, извршување на домашните работи и честопати грижа на децата. Во многу бракови, сопругите, исто така, придонесуваат за семејството финансиски со работење надвор од дома. Тие можат да имаат и кариери или работни места што се усогласуваат со нивните обврски дома.[5]

Венчален обред со кој се воспоставува партнерство помеѓу мажот и жената

Сопругите често играат клучна улога во одржувањето на складот и стабилноста на семејната заедница. Тие обезбедуваат љубов, грижа и поддршка на нивните сопрузи и деца, создавајќи негувачка средина каде што секој може да напредува.[6] Понатаму, односот помеѓу мажот и жената е изграден на заемно почитување, доверба и партнерство. Сопругите ги поддржуваат своите сопрузи во нивните напори и ги слават нивните успеси, а истовремено обезбедуваат охрабрување во тешки времиња. Слично на тоа, сопрузите ги поддржуваат своите сопруги во остварувањето на нивните цели и стремежи, создавајќи силна врска на другарство и заедничка работа.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „жена“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „жена“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „сопруга“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „сопруга“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  5. „What Should Be the Wife's 'Role' in Marriage?“. FamilyLife® (англиски). 2017-12-16. Посетено на 2024-02-19.
  6. „What is a Wife?“. Philosophy Talk (англиски). Посетено на 2024-02-19.

Надворешни врски

уреди