Андска кујна

Предлошка:Inca civilization Андската кујна е кујна која потекнува од старите цивилизации во Јужна Америка на планините Анди. Оваа кујна потекнува уште од првите поголеми цивилизации на Андите и се засновала на компир и јука. Се верува дека овој тип на кујна се јадела уште од 10.000 п.н.е.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


НаводиУреди

  • Coe, Sophie D. (1994) America's first cuisines ISBN 0-292-71159-X
  • Popenoe, Hugh, Steven R. King, Jorge Leon, Luis Sumar Kalinowski, and Noel D. Vietmeyer (1989) Lost Crops of the Incas ISBN 0-309-04264-X

ПоврзаноУреди