Историја на Инките


Во историјата на Инките најзначајна е Империјата на Инките која била основана на територијата на денешен Перу од 200 до 1533. Империјата прераснала во голема држава преку асимилирање и присоединување на територии во Јужна Америка, воглавно во регионот на планините Анди. Кечуанското име на империјата било Tawantin Suyu кое било преведувано како „Четирите региони“ или „Четирите обединети региони“. Таа била поделена на четири региони кои сите се соеднувале кај главниот град Куско. Службен јазик во империјата бил кечуанскиот јазик.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


НаводиУреди

  • Andrien, Kenneth (2001). Andean Worlds.
  • Hemming, John (1970). Conquest of the Incas.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди