Патен систем на Инките

Покрај големиот број на патни системи во пред-колумбиска Јужна Америка, патниот систем на Инките или наречен Капак Њан[1] бил најраспространетиот патен систем и најнапреден. Мрежата се засновала на два големи и главни патишта север-југ. Источниот дел започнувал од Кито во Еквадор до Мендоса, Аргентина. Запдниот дел се протегал покрај брегот, освен во пустинскиот дел од Јужна Америка. Над 20 патни правци се протегале во високите планински предели. Сите патишта ги поврзувале покраините на Империјата на Инките, од Еквадор до Чиле.

Цивилизација на Инките


Поглед на патот на Инките што се качува по ридот кај езерото Мосолакта, Перу

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. D'Altroy, Terrence N. (2002). The Incas. Blackwell Publishers Inc. стр. 242. ISBN 0-631-17677-2.

Поврзано

уреди

Дополнителна литература

уреди
  • Moseley, Michael 1992. The Incas and their Ancestors: The archaeology of Peru. Thames and Hudson, New York.
  • Hyslop, John, 1984. Inka Road System. Academic Press, New York.
  • Inca: Lords of Gold and Glory. Virginia: Time-Life Books, 1992.
  • Andean World: Indigenous History: Culture and Consciousness by Kenneth Adrien.
  • Footprints Cusco and The Inca Trail Handbook by Peter Frost and Ben Box
  • Jenkins, David "A Network Analysis of Inka Roads, Administrative Centers and Storage Facilities." Ethnohistory, 48:655-685 (Fall, 2001).

Надворешни врски

уреди