Општество на Инките


Општеството на Инките воглавно се сконцентрирало на територијата денес позната како Перу од 1438 до 1533 година. За време на тој период Инките освојувале територии и вклучиле голем дел од западна Јужна Америка во рамките на својата империја. Главен географски регион во рамките на империјата биле Андите. Крјот на империјата бил во 1533 со убиството на Атахуалпа и воспоставувањето на шпанското колонизаторско владеење.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


НаводиУреди

Надворешни врскиУреди