Религија на Инките

Религијата на Инките била повеќебожна религија и воглавно била следена од народот во Империјата на Инките. Оваа религија имала три кралства: кралство на небото, земјата и внатрешноста на земјата.

Цивилизација на Инките


Caullama conopa, 1470-1532

Религиозни кралства

уреди

Религијата на Инките славела и следела три религиозни кралства кои биле од витален карактер за самиот опстанок на религијата. Кралствата се:

Наводи

уреди
  • Религија на Инките (англиски)
  • Baudin (1948).
  • Rowe, John H. (1946).
  • Von Hagen, Victor (1961). "Realm of the Incas, Revised Edition". Mentor (New American Library).

Поврзано

уреди