Армија на Инките


За време на 15 век и 16 век, армијата на Инките била најорганизираната воена формација во Јужна Америка. Таа се состоела од неколку воени баталјони. Војниците носеле туника, покрај стандардниот воен фустан.

Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизација


Според оралната историја на Инките и шпанските записи, Инките можеле да соберат 100.000 војници[1].

За разлика од останатите американски цивилизации, воената тактика на Инките била да ја уништи спротивната војска и да ја заземе нивната територија со воспоставување на властта на Сапа Инка.

НаводиУреди

  1. D;Altroy, Terence N. (2002). The Incas. Blackwell Publishing. стр. 216. ISBN 0-631-17677-2.

ПоврзаноУреди