Кушитски јазици

јазично семејство во Источна Африка
(Пренасочено од Источнокушитски јазици)

Кушитските јазици сочинуваат подгрупа на афроазиските јазици. Јазиците се зборуваат во Африка, поточно во Етиопија, Еритреја, Сомалија, Танзанија, Кенија, Судан, Јужен Судан, Џибути и Египет. Тие се именувани по библиското име Куш, за кој се верува дека е претходник на овие јазици. Најголем кушитски јазик е оромоанскиот, кој го зборуваат околу 35 милиони луѓе. Втор најголем кушитски јазик е сомалискиот со 18 милиони луѓе и сидамоанскиот со 2 милиони. Покрај овие, јазици со над милион зборувачи се хидајанскиот со 1,6 милиони, камбатанскиот со 1,4 милиони и афарскиот со 1,5 милиони.

Кушитски јазици
Географска
распространетост:
Северна Африка, Источна Африка
Класификација:афроазиски
  • кушитски јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:cus
Cushitic languages mk.SVG

ЈазициУреди

Оваа јазична група е составена од шест подгрупи:

Кога се класифицираат овие јазици се земаат во предвид и јазиците: јакуански јазик, дахалоански јазик, асански јазик, кваѕански јазик, бонски јазик и кушитските елементи на мбугуанскиот јазик. Сепак постојат голем број теории за нивните поврзаности.[1]

НаводиУреди

  1. Richard Hayward, "Afroasiatic", in Heine & Nurse, 2000, African Languages

ЛитератураУреди

  • Bender, Marvin Lionel. 1975. Omotic: a new Afroasiatic language family. Southern Illinois University Museum series, number 3.
  • Bender, M. Lionel. 1986. A possible Cushomotic isomorph. Afrikanistische Arbeitspapiere 6:149-155.
  • Fleming, Harold C. 1974. Omotic as an Afroasiatic family. In: Proceedings of the 5th annual conference on African linguistics (ed. by William Leben), p 81-94. African Studies Center & Department of Linguistics, UCLA.
  • Roland Kießling & Maarten Mous. 2003. The Lexical Reconstruction of West-Rift Southern Cushitic. Cushitic Language Studies Volume 21
  • Lamberti, Marcello. 1991. Cushitic and its classification. Anthropos 86(4/6):552-561.
  • Zaborski, Andrzej. 1986. Can Omotic be reclassified as West Cushitic? In Gideon Goldenberg, ed., Ethiopian Studies: Proceedings of the 6th International Conference, pp. 525–530. Rotterdam: Balkema.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди