Нил е најдолгата, а воедно и најполноводната река во Африка (6853 км ) и е втора по големина река во светот. Се образува од Синиот и Белиот Нил. Синиот Нил извира од езерото Тана во Етиопија, додека Белиот Нил извира од езерото Викторија. По својата речна делта, Нил се влева во Средоземното Море. Египќаните многу ја користат реката Нил за рибарење, транспорт, наводнување итн. Покрај Нил се наоѓаат гробници на важни луѓе од Стариот Египет. По Нил, најдолга река во светот е Амазон во Амазонската прашума.

Нил

Нил (арапски: النيل, еден-нула, староегипетски iteru или Ḥ'pī, piaro коптски или phiaro) е една од главните реки во Африка, генерално се смета за најдолга река во светот.

Нил има две поголеми притоки — Белиот Нил и Синиот Нил, второто е извор на најголем дел од реката на вода и плодна земја, но првиот е подолг. Белиот Нил извира во регионот на Големите езера во Централна Африка, со најдалечните извор во јужниот дел на Руанда и тече на север од таму преку Танзанија, езерото Викторија, Уганда и Судан, а Син Нил извира во езерото Тана во Етиопија, што тече во Судан од југоисток. Двете реки се спојуваат во близина на суданскиот главен град Картум.

Северниот дел на реката тече речиси целосно низ пустината, од Судан во Египет, земја чија цивилизација зависела на реката од древни времиња. Повеќето од населението на Египет и на сите свои градови, со исклучок на оние кои се во близина на брегот, лежат по должината на оние делови од долината на Нил северно од Асуан, и речиси сите културни и историски наоѓалишта од Стариот Египет се наоѓаат по должината на брегот на реката. Нил завршува со голема делта што истекува во Средоземното Море.Нил е единствената река која што успеала да се пробие низ пустината Сахара.

Поврзано уреди