Агавските јазици, или централнокушитски јазици, се подгрупа на кушутските јазици. Јазиците се зборуваат во Етиопија и во мал дел во Еритреја.

Централнокушитски јазици
Агавски јазици
Географска
распространетост:
Етиопија и централна Еритреја
Класификација:афроазиски
Гранки:

Јазици

уреди

Класификација на јазиците според Еплјард:

  • аунгиски (јужноагавски), се зборува југозападно од езерото Тана, околу 350,000 говорници
  • северноагавски:
  • биленско-–хамтангански:
  • кимантски, скоро исчезнат, се зборува(л) во Семјенската кондарна зона.

Литература

уреди

Наводи

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди