Египетски јазик — античкиот староседелски јазик на Египет кој е дел од групата на афроазиски јазици. Првите запишани мисли и зборови на египетски јазик датираат уште од 3400 п.н.е.[1] што го прави еден од најстарите познати запишани јазици.

Египетски јазик
r n km.t
r
Z1
nkmmt
O49
Зборуван во: Стар Египет
Исчезнување: се развил во демотски до 600 п.н.е., па потоа во коптички до 200 и престанал да се користи како секојдневен јазик во 17 век. Денес се користи како литургиски јазик од страна на Коптичката црква.
Јазично семејство: афроазиски
 Египетски јазик
 
Писмо: хиероглифи, ракописни хиероглифи, хиаратско писмо, демотско и коптичко (подоцна се користела и арапска азбука за превод на владини документи)
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: egy
ISO 639-3: едно од следниве:
egy — Египетски јазик
cop — Коптички јазик 
Елберс папирус.

Египетскиот јазик бил зборуван до 17 век во новоразвиената форма наречена коптички јазик. Денешниот национален јазик на Египет е египетски арапски јазик, кој постепено со текот на времето го заменил коптичкиот јазик во секојдневната употреба. Таа замена започнала со муслиманското освојување на Египет. Коптичкиот јазик и денес се користи, но како литургиски јазик во Коптичката црква. Овој јазик активно го зборува многу мал број на население, скоро сите зборуваат египетски арапски јазик.[2]

Периодизација

уреди

Јазичарите и научниците го делат, или го подредуваат јазикот хронолошки на 6 различни периоди, и тоа:[3]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. [1]
  2. „Daily Star Egypt. 23 јануари 2007“. Архивирано од изворникот на 2011-07-21. Посетено на 2009-09-29.
  3. Bard, Kathryn A.; Steven Blake Shubert (1999). Encyclopedia of the archaeology of ancient Egypt. Routledge. стр. 274. ISBN 0-4151-8589-0.