Псевдожитарки

Псевдожитарки се скриеносемени (нетревести) растенија што се употребуваат како житарки (кои се треви). Семињата се готват и јадат цели, или се мелат во брашно. Примери за псевдожитарки се штирот (опашкин штир, црвен штир, челенка), квинојата и хелдата.[1]

Квинојата не е трева, но нејзините семиња служат за исхрана веќе 6000 години.

Список на псевдожитаркиУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Поимник од земјоделското производство, програми и политика“. Одделение за земјоделство при Универзитетот на Арканзас. Посетено на 31 декември 2006. (англиски)