Жито

(Пренасочено од Житарка)
Производи од жито.
Пченично поле

Житата (житарки) — едногодишни растенија од семејството треви (лат. Gramineae). Нивните зрнести плодови се користат во човековата исхрана, прехранбената индустрија, а сеното за добиточна исхрана и постилка.

Видови житаркиУреди

Галерија на житарициУреди

Житото како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Vasko Popa, Pesme. Beograd: Bigz, 1978, стр. 171.
  2. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 24.
  3. (пристапено на 4.11.2018)