Група Академци е музичка група, задолжена за највеселите свадби, крштевки, родендени и други свечености. Група Академци постои од 1987 година активна на музичката сцена. Имаат настапувано на сите фестивали во Македонија, и имаат и освојувано награди на тие фестивали. Имаат направено и доста голем број на концерти. Препознатливи во музичката фела, по своето професионално музицирање. Сите членови од бендот се школувани професионалци на својот инструмент, и имаат големо искуство зад себе.

Група Академци
Животописни податоци
ПотеклоСкопје, Македонија Македонија
ЖанровиНародна музика, Фолк музика
Период на активност1987 - 2024
Членови
Драган Николовски
Ивана Серафимовска
Сашо Ливрински
Влатко Терзиски
Дејан Миленковски
Орце Лазаров
Даме Коларовски
Поранешни членови
Новица Василевски
Цане Петров
Игор Христов
Мето Богданов
Никола Јованов
Тони Иваноски
Далибор Ѓошиќ
Кирил Митоски

Членови

уреди

Членови на овој музички состав се:

 • Драган Николовски (вокал)
 • Ивана Серафимовска (вокал)
 • Сашо Ливрински (хармоника)
 • Влатко Терзиски (кларинет/сах)
 • Дејан Миленковски (клавиатура)
 • Орце Лазаров (бас) и
 • Даме Коларовски (тапани)


Настапувале и имаат одлична соработка со:

Авторски песни

уреди

Авторска музика и настапи на фестивали:

 • Си заљубив раперка - Цветници 1993
 • Мома Македонка - Фолк Фест Валандово 1994
 • Гробови на дедовците - Гоце Фест 1994
 • Тино, моме фино - Цветници 1995
 • Не лажи ме - Тетовски Филиграни 1995
 • Таква жена нигде нема - Тумба Фест 1996
 • Аман бре Димче - Тетовски Филиграни 1997
 • Комшија Методија - Тумба Дест 1997
 • Што ако заглавиме - Тумба Фест 1998
 • Маро Мариче - Тетовски Филиграни 1998
 • Јабанџика - Тумба Фест 1999
 • Љубов балканска
 • Алтана - Фолк Фест Роса 2002
 • Ајде народњаци - Тетовски Фолк Фест 2004
 • Кога свират Академците - Фолк Фест Роса 2008
 • Овде под туѓо небо - Гоце Фест 2008
 • Песната е наша сила - Гоце Фест 2009
 • Еден ден без тебе - Фолк Фест Роса 2016
 • Најубавата - Лешочки Фолк Фест 2018
 • Љубовта е магија - Фолк Фест Валандово 2019
 • Ајде ајде мила бабо - Лешочки Фолк Фест 2019
 • Од кафана, до кафана - Фолк Фест Роса 2019
 • Кафански театар - Тумба Фест 2020
 • Роденденска - Фолк Фест Роса 2020
 • Прегрни ме - Лешочки Фолк Фест 2021
 • Што било поминало - Фолк Фест Роса 2021
 • Бура е - Охрид Фест 2022

Надворешни врски

уреди