Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - омниум за мажи

Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Крос-кантри мажи жени
BMX
BMX мажи жени

Омниум за мажи на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржал на лондонскиот велопарк на 4 и 5 август.[1]

Ласе Норман Хансен од Данска го освоил златниот медал. Французинот Брајан Коквар го освоил среброто, а Ед Кленси од Велика Британија бронзата.

Начин на натпреварување уреди

Натпреварувањето во омниум се состоело од шест дисциплини, преку систем на бодување.[2] Во случај на еднаков број на бодови, се сметаат бодовите од хронометарот.

  • Трка на време: поединечен хронометар на 200 метри со „летечки старт“.
  • Бодовна трка: бодовна трка на 30 километри, со добивање бодови за средните спринтови, како и за вкупниот резултат.
  • Елиминациска трка: трка каде во секој спринт (секој по два круга) отпаѓа последниот возач.
  • Поединечна потера: трка од 4 километри, победникот е оној со најдобро време.
  • Скреч трка: трка од 16 километри, каде сите возачи се натпреваруваат заедно и оној кој прв ќе ја помине целта, победува.
  • Хронометар: хронометар од 1 километри, каде двајца возачи (започнувајќи на спротивните страни на велодромот) возат заедно.

Распоред уреди

Сите времиња се според UTC+01:00

Датум Време Коло
Сабота, 4 август 2012 10:25
17:00
18:25
Трка на време
30 км бодовна трка
Елиминациска трка
Недела, 5 август 2012 10:00
17:00
18:10
4 км поединечна потера
15 км скреч трка
1 км хронометар

Крајни резултати уреди

Место Возач ФЛ ПР ЕР ИП СР ТТ Вкупно
  Златен   Ласе Норман Хансен (ДАН) 4 2 12 1 6 2 27
  Сребрен   Брајан Коквар (ФРА) 5 4 1 12 3 4 29
  Бронзен   Ед Кленси (ВБР) 1 11 5 2 10 1 30
4   Роџер Клуге (ГЕР) 11 1 7 5 4 5 33
5   Глен О’Ши (АВС) 3 8 3 3 14 3 34
6   Елија Вивијани (ИТА) 6 5 2 7 5 9 34
7   Шејн Арчболд (НЗЛ) 2 15 6 6 13 6 48
8   Закари Бел (КАН) 7 13 10 8 1 10 49
9   Елој Теруел (ШПА) 14 3 17 9 2 14 59
10   Хуан Аранго (КОЛ) 8 17 13 4 11 7 60
11   Чо Хо-сунг (КОР) 12 10 9 13 8 8 60
12   Боби Ли (САД) 10 12 8 11 7 13 61
13   Мартин Ирвин (ИРС) 9 6 15 14 9 11 64
14   Валтер Перез (АРГ) 17 7 4 15 12 17 72
15   Гејс ван Хуке (БЕЛ) 13 9 18 10 15 12 77
16   Чои Ки Хо (ХКГ) 15 14 11 17 17 15 89
17   Карлос Линарез (ВЕН) 16 16 14 16 18 16 96
18   Луис Мансилја (ЧИЛ) 18 18 16 18 16 18 104

ФЛ: 200 м трка на време. ПР: Бодовна трка. ЕР: Елиминациска трка.
ИП: 4 км поединечна потера. СР: Скреч трка. ТТ: 1 км хронометар.

Резултати од дисциплините уреди

Трка на време уреди

Место Возач Време
1   Ед Кленси (ВБР) 12,556
2   Шејн Арчболд (НЗЛ) 13,112
3   Глен О’Ши (АВС) 13,222
4   Ласе Норман Хансен (ДАН) 13,236
5   Брајан Коквар (ФРА) 13,347
6   Елија Вивијани (ИТА) 13,359
7   Закари Бел (КАН) 13,406
8   Хуан Аранго (КОЛ) 13,469
9   Мартин Ирвин (ИРС) 13,504
10   Боби Ли (САД) 13,559
11   Роџер Клуге (ГЕР) 13,571
12   Чо Хо-сунг (КОР) 13,614
13   Гејс ван Хуке (БЕЛ) 13,633
14   Елој Теруел (ШПА) 13,655
15   Чои Ки Хо (ХКГ) 13,659
16   Карлос Линарез (ВЕН) 13,863
17   Валтер Перез (АРГ) 14,036
18   Луис Мансилја (ЧИЛ) 14,270

Бодовна трка уреди

Место Возач Кругови Бодови
1   Роџер Клуге (ГЕР) 3 79
2   Ласе Норман Хансен (ДАН) 2 59
3   Елој Теруел (ШПА) 2 55
4   Брајан Коквар (ФРА) 2 51
5   Елија Вивијани (ИТА) 2 47
6   Мартин Ирвин (ИРС) 2 47
7   Валтер Перез (АРГ) 1 26
8   Глен О’Ши (АВС) 1 25
9   Гејс ван Хуке (БЕЛ) 1 23
10   Чо Хо-сунг (КОР) 1 20
11   Ед Кленси (ВБР) 0 18
12   Боби Ли (САД) 0 8
13   Закари Бел (КАН) 0 4
14   Шејн Арчболд (НЗЛ) 0 3
15   Чои Ки Хо (ХКГ) 0 3
16   Карлос Линарез (ВЕН) −1 −18
17   Хуан Аранго (КОЛ) −1 −18
18   Луис Мансилја (ЧИЛ) −2 −40

Елиминациска трка уреди

Место Возач
1   Брајан Коквар (ФРА)
2   Елија Вивијани (ИТА)
3   Глен О’Ши (АВС)
4   Валтер Перез (АРГ)
5   Ед Кленси (ВБР)
6   Шејн Арчболд (НЗЛ)
7   Роџер Клуге (ГЕР)
8   Боби Ли (САД)
9   Чо Хо-сунг (КОР)
10   Закари Бел (КАН)
11   Чои Ки Хо (ХКГ)
12   Ласе Норман Хансен (ДАН)
13   Хуан Аранго (КОЛ)
14   Карлос Линарез (ВЕН)
15   Мартин Ирвин (ИРС)
16   Луис Мансилја (ЧИЛ)
17   Елој Теруел (ШПА)
18   Гејс ван Хуке (БЕЛ)

Поединечна потера уреди

Место Возач Време
1   Ласе Норман Хансен (ДАН) 4:20,674
2   Ед Кленси (ВБР) 4:20,853
3   Глен О’Ши (АВС) 4:24,811
4   Хуан Аранго (КОЛ) 4:25,477
5   Роџер Клуге (ГЕР) 4:25,554
6   Шејн Арчболд (НЗЛ) 4:26,581
7   Елија Вивијани (ИТА) 4:28,499
8   Закари Бел (КАН) 4:29,411
9   Елој Теруел (ШПА) 4:29,874
10   Гејс ван Хуке (БЕЛ) 4:29,992
11   Боби Ли (САД) 4:30,127
12   Брајан Коквар (ФРА) 4:30,780
13   Чо Хо-сунг (КОР) 4:32,382
14   Мартин Ирвин (ИРС) 4:32,948
15   Валтер Перез (АРГ) 4:33,532
16   Карлос Линарез (ВЕН) 4:36,477
17   Чои Ки Хо (ХКГ) 4:38,707
18   Луис Мансилја (ЧИЛ) 4:53,230

Скреч трка уреди

Место Возач Кругови
1   Закари Бел (КАН) 0
2   Елој Теруел (ШПА) 0
3   Брајан Коквар (ФРА) 0
4   Роџер Клуге (ГЕР) 0
5   Елија Вивијани (ИТА) 0
6   Ласе Норман Хансен (ДАН) 0
7   Боби Ли (САД) 0
8   Чо Хо-сунг (КОР) 0
9   Мартин Ирвин (ИРС) 0
10   Ед Кленси (ВБР) −1
11   Хуан Аранго (КОЛ) −1
12   Валтер Перез (АРГ) −1
13   Шејн Арчболд (НЗЛ) −1
14   Глен О’Ши (АВС) −1
15   Гејс ван Хуке (БЕЛ) −1
16   Карлос Линарез (ВЕН) −1
17   Чои Ки Хо (ХКГ) −1
18   Луис Мансилја (ЧИЛ) −1

Хронометар уреди

Место Возач Време
1   Ед Кленси (ВБР) 1:00,981
2   Ласе Норман Хансен (ДАН) 1:02,314
3   Глен О’Ши (АВС) 1:02,513
4   Брајан Коквар (ФРА) 1:03,078
5   Роџер Клуге (ГЕР) 1:03,144
6   Шејн Арчболд (НЗЛ) 1:03,290
7   Хуан Аранго (КОЛ) 1:03,793
8   Чо Хо-сунг (КОР) 1:04,150
9   Елија Вивијани (ИТА) 1:04,239
10   Закари Бел (КАН) 1:04.328
11   Мартин Ирвин (ИРС) 1:04,558
12   Гејс ван Хуке (БЕЛ) 1:04,748
13   Боби Ли (САД) 1:04,853
14   Елој Теруел (ШПА) 1:05,463
15   Чои Ки Хо (ХКГ) 1:06,071
16   Карлос Линарез (ВЕН) 1:06,773
17   Валтер Перез (АРГ) 1:07,523
18   Луис Мансилја (ЧИЛ) 1:08,517

Наводи уреди