Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - омниум за жени

Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Cycling (road) pictogram.svg
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Cycling (track) pictogram.svg
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Cycling (mountain biking) pictogram.svg
Крос-кантри мажи жени
BMX
Cycling (BMX) pictogram.svg
BMX мажи жени

Омниум за жени на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржал на лондонскиот велопарк на 6 и 7 август.[1]

Лора Трот од Велика Британија го освоила златниот медал. Сара Хамер од САД го освоила среброто, а Австралијката Анет Едмондсон бронзата.

Начин на натпреварувањеУреди

Натпреварувањето во омниум се состоело од шест дисциплини, преку систем на бодување.[2]

  • Трка на време: поединечен хронометар на 200 метри со „летечки старт“.
  • Бодовна трка: бодовна трка на 20 километри, со добивање бодови за средните спринтови, како и за вкупниот резултат.
  • Елиминациска трка: трка каде во секој спринт (секој по два круга) отпаѓа последниот возач.
  • Поединечна потера: трка од 3 километри, победникот е оној со најдобро време.
  • Скреч трка: трка од 10 километри, каде сите возачи се натпреваруваат заедно и оној кој прв ќе ја помине целта, победува.
  • Хронометар: хронометар од 500 метри, каде двајца возачи (започнувајќи на спротивните страни на велодромот) возат заедно.

РаспоредУреди

Сите времиња се според UTC+01:00

Датум Време Коло
Понеделник, 6 август 2012 16:10
17:05
18:20
Трка на време
20 км бодовна трка
Елиминациска трка
Вторник, 7 август 2012 10:15
16:10
16:50
3 км поединечна потера
10 км скреч трка
500 метри хронометар

Крајни резултатиУреди

Место Возач ФЛ ПР ЕР ИП СР ТТ Вкупно
  Златен   Лаура Трот (ВБР) 1 10 1 2 3 1 18
  Сребрен   Сара Хамер (САД) 5 5 2 1 2 4 19
  Бронзен   Анет Едмондсон (АВС) 3 11 3 4 1 2 24
4   Тара Вајтен (КАН) 7 3 8 3 6 10 37
5   Жолин д’Хоре (БЕЛ) 10 4 6 8 5 12 45
6   Кирстен Вилд (ХОЛ) 4 16 5 6 4 15 50
7   Јо Кисановски (НЗЛ) 16 7 7 11 7 7 55
8   Марлис Мехијас (КУБ) 8 12 9 9 14 5 57
9   Тацијана Шаракова (БЛР) 12 2 15 5 12 13 59
10   Евгенија Ромањута (РУС) 15 6 4 10 10 16 61
11   Малгожата Војтира (ПОЛ) 13 1 10 12 13 14 63
12   Хуанг Ли (КИН) 9 15 16 13 8 6 67
13   Леире Олаберија (ШПА) 6 13 12 14 16 8 69
14   Клара Санчез (ФРА) 2 18 13 18 18 3 72
15   Ле Мин-Хие (КОР) 14 14 11 15 9 11 74
16   Марија Луиза Кале (КОЛ) 18 8 14 7 11 18 76
17   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 11 17 17 16 15 9 85
18   Анхи Гонзалез (ВЕН) 17 9 18 17 17 17 95

ФЛ: Трка на време. ПР: Бодовна трка. ЕР: Елиминациска трка.
ИП: 3 км поединечна потера. СР: Скреч трка. ТТ: 500 м хронометар.

Резултати од дисциплинитеУреди

Трка на времеУреди

Место Возач Време
1   Лаура Трот (ВБР) 14,057
2   Клара Санчез (ФРА) 14,058
3   Анет Едмондсон (АВС) 14,261
4   Кирстен Вилд (ХОЛ) 14,335
5   Сара Хамер (САД) 14,369
6   Леире Олаберија (ШПА) 14,463
7   Тара Вајтен (КАН) 14,516
8   Марлис Мехијас (КУБ) 14,554
9   Хуанг Ли (КИН) 14,571
10   Жолин д’Хоре (БЕЛ) 14,594
11   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 14,662
12   Тацијана Шаракова (БЛР) 14,701
13   Малгожата Војтира (ПОЛ) 14,754
14   Ле Мин-Хие (КОР) 14,793
15   Евгенија Ромањута (РУС) 14,909
16   Јо Кисановски (НЗЛ) 14,924
17   Анхи Гонзалез (ВЕН) 15,115
18   Марија Луиза Кале (КОЛ) 15,559

Бодовна тркаУреди

Место Возач Кругови Бодови
1   Малгожата Војтира (ПОЛ) 1 34
2   Тацијана Шаракова (БЛР) 1 28
3   Тара Вајтен (КАН) 1 28
4   Жолин д’Хоре (БЕЛ) 1 25
5   Сара Хамер (САД) 1 25
6   Евгенија Ромањута (РУС) 1 24
7   Јо Кисановски (НЗЛ) 1 22
8   Марија Луиза Кале (КОЛ) 1 22
9   Анхи Гонзалез (ВЕН) 1 20
10   Лаура Трот (ВБР) 0 14
11   Анет Едмондсон (АВС) 0 10
12   Марлис Мехијас (КУБ) 0 4
13   Леире Олаберија (ШПА) 0 3
14   Ле Мин-Хие (КОР) 0 3
15   Хуанг Ли (КИН) 0 2
16   Кирстен Вилд (ХОЛ) 0 2
17   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 0 2
18   Клара Санчез (ФРА) 0 0

Елиминациска тркаУреди

Место Возач
1   Лаура Трот (ВБР)
2   Сара Хамер (САД)
3   Анет Едмондсон (АВС)
4   Евгенија Ромањута (РУС)
5   Кирстен Вилд (ХОЛ)
6   Жолин д’Хоре (БЕЛ)
7   Јо Кисановски (НЗЛ)
8   Тара Вајтен (КАН)
9   Марлис Мехијас (КУБ)
10   Малгожата Војтира (ПОЛ)
11   Ле Мин-Хие (КОР)
12   Леире Олаберија (ШПА)
13   Клара Санчез (ФРА)
14   Марија Луиза Кале (КОЛ)
15   Тацијана Шаракова (БЛР)
16   Хуанг Ли (КИН)
17   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ)
18   Анхи Гонзалез (ВЕН)

Поединечна потераУреди

Место Возач Време
1   Сара Хамер (САД) 3:29,554
2   Лаура Трот (ВБР) 3:30,547
3   Тара Вајтен (КАН) 3:31,114
4   Анет Едмондсон (АВС) 3:35,958
5   Тацијана Шаракова (БЛР) 3:38,301
6   Кирстен Вилд (ХОЛ) 3:39,741
7   Марија Луиза Кале (КОЛ) 3:40,349
8   Жолин д’Хоре (БЕЛ) 3:41,495
9   Марлис Мехијас (КУБ) 3:41,897
10   Евгенија Ромањута (РУС) 3:42,301
11   Јо Кисановски (НЗЛ) 3:44,971
12   Малгожата Војтира (ПОЛ) 3:45,083
13   Хуанг Ли (КИН) 3:45,610
14   Леире Олаберија (ШПА) 3:46,317
15   Ле Мин-Хие (КОР) 3:46,871
16   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 3:49,051
17   Анхи Гонзалез (ВЕН) 3:54,926
18   Клара Санчез (ФРА) 3:56,800

Скреч тркаУреди

Место Возач Кругови
1   Анет Едмондсон (АВС) 0
2   Сара Хамер (САД) 0
3   Лаура Трот (ВБР) 0
4   Кирстен Вилд (ХОЛ) 0
5   Жолин д’Хоре (БЕЛ) 0
6   Тара Вајтен (КАН) 0
7   Јо Кисановски (НЗЛ) 0
8   Хуанг Ли (КИН) 0
9   Ле Мин-Хие (КОР) 0
10   Евгенија Ромањута (РУС) 0
11   Марија Луиза Кале (КОЛ) 0
12   Тацијана Шаракова (БЛР) 0
13   Малгожата Војтира (ПОЛ) 0
14   Марлис Мехијас (КУБ) 0
15   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 0
16   Леире Олаберија (ШПА) 0
17   Анхи Гонзалез (ВЕН) 0
18   Клара Санчез (ФРА) 0

ХронометарУреди

Место Возач Време
1   Лаура Трот (ВБР) 35,110
2   Анет Едмондсон (АВС) 35,140
3   Клара Санчез (ФРА) 35,451
4   Сара Хамер (САД) 35,900
5   Марлис Мехијас (КУБ) 35,912
6   Хуанг Ли (КИН) 36,315
7   Јо Кисановски (НЗЛ) 36,360
8   Леире Олаберија (ШПА) 36,393
9   Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 36,482
10   Тара Вајтен (КАН) 36,509
11   Ле Мин-Хие (КОР) 36,547
12   Жолин д’Хоре (БЕЛ) 36,585
13   Тацијана Шаракова (БЛР) 36,748
14   Малгожата Војтира (ПОЛ) 36,790
15   Кирстен Вилд (ХОЛ) 37,152
16   Евгенија Ромањута (РУС) 37,308
17   Анхи Гонзалез (ВЕН) 37,578
18   Марија Луиза Кале (КОЛ) 37,937

НаводиУреди