Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - спринт за жени

Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Cycling (road) pictogram.svg
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Cycling (track) pictogram.svg
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Cycling (mountain biking) pictogram.svg
Крос-кантри мажи жени
BMX
Cycling (BMX) pictogram.svg
BMX мажи жени

Спринтот за жени на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржал на Лондонскиот велопарк од 5 до 7 август.[1] Ана Мирс од Австралија го освоила златниот медал, а Викторија Пендлтон од Велика Британија сребрениот. Кинеската Гуо Шуанг ја освоила бронзата.

Начин на натпреварувањеУреди

Трката била организирана преку систем на отпаѓање во возење на хронометар. Секоја трка вклучува двајца велосипедисти, кои се бореле еден против друг во три добиени трки. Секоја трка имала три круга на велодромот и започнувале еден до друг.[2]

РаспоредУреди

Сите времиња се според (UTC+01:00)

Датум Време Коло
Недела, 5 август 2012 11:00 & 16:00 Квалификации / Групи
Понеделник, 6 август 2012 16:45 Четвртфинале
Вторник, 7 август 2012 16:00
17:25
Полуфинале
Финале

РезултатиУреди

КвалификацииУреди

Место Возач Време Прос. брзина (км/ч)
1   Викторија Пендлтон (ВБР) 10,724 (ОР) 67,139
2   Ана Мирс (АВС) 10,805 66,635
3   Гуо Шуанг (КИН) 11,020 65,335
4   Кристина Фогел (ГЕР) 11,027 65,294
5   Олга Панарина (БЛР) 11,080 64,981
6   Лисандра Гуера (КУБ) 11,109 64,812
7   Ле Ваи Зе (ХКГ) 11,203 64,268
8   Симона Крупекаите (ЛИТ) 11,234 64,091
9   Наташа Хансен (НЗЛ) 11,241 64,051
10   Љубов Шулика (УКР) 11,319 63,609
11   Вили Канис (ХОЛ) 11,322 63,593
12   Моник Саливен (КАН) 11,347 63,593
13   Хулијана Гавирија (КОЛ) 11,376 63,291
14   Ле Хие-Јин (КОР) 11,405 63,130
15   Виржини Киф (ФРА) 11,439 62,942
16   Даниела Лареал (ВЕН) 11,569 62,235
17   Кајоно Маеда (ЈАП) 11,600 62.068
18   Екатерина Гниденко (РУС) 11,649 61,807

Прво колоУреди

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Викторија Пендлтон (ВБР) 11,775 61,146
  Екатерина Гниденко (РУС)
Натпревар 3
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Гуо Шуанг (КИН) 11,371 63,318
  Даниела Лареал (ВЕН)
Натпревар 5
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Олга Панарина (БЛР) 11,608 62,026
  Ле Хие-Јин (КОР)
Натпревар 7
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Ле Ваи Зе (ХКГ) 11,300 63,716
  Моник Саливен (КАН)
Натпревар 9
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Наташа Хансен (НЗЛ)
  Љубов Шулика (УКР) 11,808 60,975

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Ана Мирс (АВС) 11,800 61,016
  Кајоно Маеда (ЈАП)
Натпревар 4
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Кристина Фогел (ГЕР) 11,605 62,042
  Виржини Киф (ФРА)
Натпревар 6
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Лисандра Гуера (КУБ) 11,390 63,213
  Хулијана Гавирија (КОЛ)
Натпревар 8
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Симона Крупекаите (ЛИТ) 11,528 62,456
  Вили Канис (ХОЛ)

Репасаж прво колоУреди

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Наташа Хансен (НЗЛ) 11,882 60,595
  Хулијана Гавирија (КОЛ)
  Екатерина Гниденко (РУС)

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Моник Саливен (КАН) 11,572 62,219
  Ле Хие-Јин (КОР)
  Кајоно Маеда (ЈАП)

Натпревар 3
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Вили Канис (ХОЛ) 11,643 61,839
  Виржини Киф (ФРА)
  Даниела Лареал (ВЕН)

Второ колоУреди

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Викторија Пендлтон (ВБР) 11,840 60,810
  Вили Канис (ХОЛ)
Натпревар 3
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Гуо Шуанг (КИН) 11,431 62,986
  Наташа Хансен (НЗЛ)
Натпревар 5
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Олга Панарина (БЛР)
  Симона Крупекаите (ЛИТ) 11,486 62,685

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Ана Мирс (АВС) 11,566 62,251
  Моник Саливен (КАН)
Натпревар 4
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Кристина Фогел (ГЕР) 11,547 62,353
  Љубов Шулика (УКР)
Натпревар 6
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Лисандра Гуера (КУБ) 11,485 62,690
  Ле Ваи Зе (ХКГ)

Репасаж второ колоУреди

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Вили Канис (ХОЛ)
  Љубов Шулика (УКР) 11,461 62,821
  Ле Ваи Зе (ХКГ)

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
  Моник Саливен (КАН)
  Наташа Хансен (НЗЛ)
  Олга Панарина (БЛР) 11,443 62,920

Пласман од 9. до 12. местоУреди

Име Време Прос. брзина (км/ч) Место
  Вили Канис (ХОЛ) 11,852 60,749 9
  Ле Ваи Зе (ХКГ) 10
  Моник Саливен (КАН) 11
  Наташа Хансен (НЗЛ) 12

ЧетвртфиналеУреди

Натпревар 1
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
  Викторија Пендлтон (ВБР) 11,226 11,339
  Олга Панарина (БЛР)
Натпревар 3
Име Време (1. трка) Време (2. трка) Време (3. трка)
  Гуо Шуанг (КИН) 11,283 11,337
  Лисандра Гуера (КУБ) 11,536

Натпревар 2
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
  Ана Мирс (АВС) 11,465 11,573
  Љубов Шулика (УКР)
Натпревар 4
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
  Кристина Фогел (ГЕР) 11,541 11,568
  Симона Крупекаите (ЛИТ)

Пласман од 5. до 8. местоУреди

Име Време Прос. брзина (км/ч) Место
  Симона Крупекаите (ЛИТ) 11,812 60,954 5
  Лисандра Гуера (КУБ) 6
  Љубов Шулика (УКР) 7
  Олга Панарина (БЛР) 8

ПолуфиналеУреди

Натпревар 1
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
  Викторија Пендлтон (ВБР) 11м481 11,538
  Кристина Фогел (ГЕР)

Натпревар 2
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
  Ана Мирс (АВС) 11,683 11,284
  Гуо Шуанг (КИН)

ФиналеУреди

Натпревар за бронза
Име Време (1. трка) Време (2. трка) Место
  Кристина Фогел (ГЕР) 4
  Гуо Шуанг (КИН) 11,532 11,591   Бронзен
Натпревар за злато
Име Време (1. трка) Време (2. трка) Место
  Викторија Пендлтон (ВБР) REL   Сребрен
  Ана Мирс (АВС) 11,218 11,348   Златен

НаводиУреди