Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - BMX за мажи

Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Cycling (road) pictogram.svg
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Cycling (track) pictogram.svg
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Cycling (mountain biking) pictogram.svg
Крос-кантри мажи жени
BMX
Cycling (BMX) pictogram.svg
BMX мажи жени

Дисциплината BMX за мажи на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржала на патеката за BMX на лондонскиот велопарк, во рамките на Олимпискиот парк, од 8 до 10 август.[1]

Латвиецот Марис Штромбергс го освоил златниот медал - прв на Игрите 2012 за неговата земја - со време од 37,576 секунди. Сем Вилуби, претставувајќи ја Австралија, го освоил среброто, а Карлос Оквендо од Колумбија ја освоил бронзата.

Начин на натпреварувањеУреди

Возачите биле поделени во четири четвртфиналиња врз основа на постигнатото време на хронометар. Секое од четвртфиналињата се состоело од пет возење, користејќи бодовен систем. Двајцата најдобри возачи по три возења продолжуваат во полуфиналето (без да ги завршат преостанатите две возење), додека најдобрите двајца во последните две возења продолжуваат во полуфиналето по сите предвидени кругови. Полуфиналето се состои од три возење, кога најдобрите четворица од секоја група продолжуваат во финалето. Во финалниот натпревар имало само едно возење.[2]

РаспоредУреди

Сите времиња се според UTC+01:00

Датум Време Коло
Среда, 8 август 2012 15:00 Квалификации
Четврток, 9 август 2012 15:00 Четвртфинале
Петок, 10 август 2012 16:40 Полуфинале и финале

РезултатиУреди

КвалификацииУреди

Место Име Време Забелешки
1   Рајмон ван дер Бизен (ХОЛ) 37,779
2   Жорис Доде (ФРА) 38,221
3   Тван ван Гент (ХОЛ) 38,339
4   Конор Филдс (САД) 38,431
5   Андрес Хименез Каикедо (КОЛ) 38,445
6   Сем Вилуби (АВС) 38,496
7   Николас Лонг (САД) 38,601
8   Ренато Резенде (БРА) 38,628
9   Квентин Келерон (ФРА) 38,637
10   Марк Вилерс (НЗЛ) 38,687
11   Марис Штромбергс (ЛАТ) 38,697
12   Лијам Филипс (ВБР) 38,719
13   Рихардс Вајде (ЛАТ) 38,753
14   Карлос Оквендо (КОЛ) 38,775
15   Дејвид Херман (САД) 38,955
16   Курт Пикард (НЗЛ) 39,057
17   Калан Јанг (АВС) 39,304
18   Мануел де Веки (ИТА) 39,385
19   Луис Бретхауер (ГЕР) 39,431
20   Тори Нихауг (КАН) 39,515
21   Јеле ван Горком (ХОЛ) 39,529
22   Брајан Киркам (АВС) 39,610
23   Роџер Риндеркнехт (ШВА) 39,618
24   Емилио Фаља (ЕКВ) 39,737
25   Мортен Теркилдсен (ДАН) 39,738
26   Ернесто Пицаро (АРГ) 39,765
27   Арно Дибоа (БЕЛ) 39,772
28   Моана Мо Каје (ФРА) 40,015
29   Мајк Бајер (ГЕР) 40,231
30   Сифисо Нхлапо (ЈАР) 40,788
31   Филипини 40,900
  Еџус Треиманис (ЛАТ) ДНФ
  • ДНФ = не завршил

ЧетвртфиналеУреди

Група 1Уреди

Место Име 1. возење 2. возење 3. возење 4. возење 5. возење Вкупно Забелешки
1   Рајмон ван ден Бизен (ХОЛ) 37,974 (1) 38,269 (1) 38,392 (1) Продолжил 3 К
2   Еџус Треиманис (ЛАТ) 40,130 (4) 52,014 (6) 38,572 (2) Продолжил 12 К
3   Квентин Калерон (ФРА) 42,560 (7) 41,336 (5) 1:04,609 (5) 39,162 (1) 38,489 (1) 19 к
4   Кален Јанг (АВС) ДНФ (8) 39,189 (2) 39,456 (3) 39,484 (2) 1:04,756 (4) 19 к
5   Мортен Теркилдсен (ДАН) 40,789 (6) 39,788 (4) 39,896 (4) 40,160 (4) 39,104 (2) 20
6   Емилио Фаља (ЕКВ) 39,602 (3) ДНФ (8) 1:31,130 (6) 39,756 (3) 41,793 (3) 23
7   Курт Пикард (НЗЛ) 40,200 (5) 39,539 (3) ДНФ (7) ДНС (8) ДНС (8) 31
8   Ренато Резенде (БРА) 38,343 (2) ДНФ (8) ДНС (10) ДНС (8) ДНС (8) 36

Група 2Уреди

Место Име 1. возење 2. возење 3. возење 4. возење 5. возење Вкупно Забелешки
1   Конор Филдс (САД) 37,721 (1) 38,350 (1) 38,025 (1) Продолжил 3 К
2   Лијам Филипс (ВБР) 38,072 (2) 38,625 (2) 38,301 (2) Продолжил 6 К
3   Андрес Хименез Каикедо (КОЛ) 38,753 (4) 39,208 (3) 38,865 (4) 38,581 (1) 44,026 (5) 17 к
4   Рихардс Вајде (ЛАТ) 39,489 (6) 39,416 (4) 38,609 (3) 39,508 (4) 39,110 (2) 19 к
5   Тори Нихауг (КАН) 38,610 (3) 1:03,089 (7) 39,949 (6) 39,503 (3) 38,808 (1) 20
6   Моана Мо Кеје (ФРА) 39,191 (5) 39,560 (5) 39,512 (5) 38,705 (2) 1:30,608 (6) 23
7   јеле ван Горком (ХОЛ) 39,691 (7) 1:37,793 (8) 42,707 (8) 40,419 (5) 40,096 (3) 31
8   Мајк Бајер (ГЕР) 40,558 (8) 56,453 (6) 40,541 (7) 46,131 (6) 41,109 (4) 31

Група 3Уреди

Место Име 1. возење 2. возење 3. возење 4. возење 5. возење Вкупно Забелешки
1   Марк Вилерс (НЗЛ) 40,558 (1) 38,879 (2) 38,467 (1) Продолжил 4 К
2   Жорис Доде (ФРА) 54,108 (4) 38,789 (1) 38,644 (2) Продолжил 7 К
3   Дејвид Херман (САД) ДНФ (8) 39,400 (3) 39,373 (4) 38,319 (1) 39,005 (2) 18 к
4   Роџер Риндеркнехт (ШВА) 54,108 (3) 39,901 (5) 39,209 (3) 39,844 (4) 39,453 (3) 18 к
5   Николас Лонг (САД) 1:46,734 (7) 39,533 (4) 39,379 (5) 38,383 (2) 38,428 (1) 19
6   Ернесто Пицаро (АРГ) 1:20,748 (6) 40,179 (6) 39,905 (7) 38,799 (3) 40,141 (4) 26
7   Мануел де Веки (ИТА) 53,365 (2) 41,499 (8) 50,728 (8) 40,342 (6) 40,261 (5) 29
8   Филипини 1:02,086 (5) 40,763 (7) 39,902 (6) 40,342 (5) 40,380 (6) 29

Група 4Уреди

Место Име 1. возење 2. возење 3. возење 4. возење 5. возење Вкупно Забелешки
1   Тван ван Гент (ХОЛ) 38,094 (1) 38,190 (2) 38,402 (4) Продолжил 7 К
2   Марис Штромбергс (ЛАТ) 38,359 (2) 40,353 (5) 37,738 (1) Продолжил 8 К
3   Сем Вилуби (АВС) 40,250 (4) 37,856 (1) 38,200 (3) 38,840 (2) 59,499 (6) 16 к
4   Карлос Оквендо (КОЛ) ДНФ (8) 39,148 (4) 37,976 (2) 1:23,505 (6) 38,167 (1) 21 к
5   Луис Бретхауер (ГЕР) 43,391 (6) 39,108 (3) 39,435 (5) 40,134 (4) 38,973 (4) 22
6   Арно Дибоа (БЕЛ) 40,179 (3) 51,285 (8) 40,003 (7) 39,564 (3) 38,620 (3) 24
7   Брајан Киркам (АВС) 59,988 (7) 48,026 (7) 40,519 (8) 38,158 (1) 38,475 (2) 25
8   Сифисо Нхлапо (ЈАР) 41,773 (5) 40,539 (6) 39,653 (6) 40,377 (5) 39,835 (5) 27

ПолуфиналеУреди

Прво полуфиналеУреди

Место Име 1. возење 2. возење 3. возење Вкупно Забелешки
1   Конор Филдс (САД) 51,791 (4) 37,885 (1) 37,736 (1) 6 К
2   Рајмон ван дер Бизен (ХОЛ) 38,372 (1) 38,046 (2) 38,948 (5) 8 К
3   Лијам Филипс (ВБР) 38,770 (2) 38,179 (3) 38,509 (4) 9 К
4   Андрес Хименез Каикедо (КОЛ) 40,730 (3) 38,882 (6) 38,490 (3) 12 К
5   Еџус Треиманис (ЛАТ) 51,856 (5) 39,125 (7) 37,926 (2) 14
6   Квентин Калерон (ФРА) ДНФ (8) 38,392 (4) 40,265 (6) 18
7   Рихардс Вајде (ЛАТ) 53,670 (6) 38,640 (5) 48,466 (7) 18
8   Кален Јанг (АВС) 1:40,272 (7) 45,520 (8) ДНС (10) 25

Второ полуфиналеУреди

Место Име 1. возење 2. возење 3. возење Вкупно Забелешки
1   Сем Вилуби (АВС) 38,059 (1) 37,542 (1) 38,506 (3) 5 К
2   Тван ван Гент (ХОЛ) 44,742 (5) 37,798 (2) 38,046 (1) 8 К
3   Марис Штромбергс (ЛАТ) 41,856 (4) 37,995 (4) 38,088 (2) 10 К
4   Карлос Оквендо (КОЛ) 39,236 (2) 37,542 (5) 38,811 (4) 11 К
5   Дејвид Херман (САД) 40,277 (3) 38,954 (6) 48,205 (6) 15
6   Жорис Доде (ФРА) 45,702 (6) 37,990 (3) 2:05,214 (7) 16
7   Роџер Риндеркнехт (ШВА) 52,320 (7) 40,070 (7) 43,021 (5) 19
8   Марк Вилерс (НЗЛ) 1:34,759 (8) 42,269 (8) ДНС (10) 26

ФиналеУреди

Место Име Време
  Златен   Марис Штромбергс (ЛАТ) 37,576
  Сребрен   Сем Вилуби (АВС) 37,929
  Бронзен   Карлос Оквендо (КОЛ) 38,251
4   Рајмон ван дер Бизен (ХОЛ) 38,492
5   Тван ван Гент (ХОЛ) 44,744
6   Андрес Хименез Каикедо (КОЛ) 53,377
7   Конор Филдс (САД) 1:03,033
8   Лијам Филипс (ВБР) 2:11,918

НаводиУреди