Отвори го главното мени

Босански вилает — првостепена управна единица (вилает) на Отоманското царство, претежно на територијата на денешна Босна и Херцеговина. Се граничел со Косовскиот вилает на југ. Пред управната реформа од 1867 г., единицата се нарекувала Босански пашалак. Во подоцнежниот дел на XIX век вилаетот зафаќал површина од 46.000 км2.[2]

Босански вилает
вилает на Отоманското царство

1867–1878/1908

Знаме на Босански вилает

Знаме

Местоположба на Босански вилает
Босанскиот вилает во 1880-тите
Главен град Сараево
Историја
 -  Основана 1867
 -  Австро-унгарска окупација 1878
 -  Припојување кон Австро-Унгарија 1908
Површина
 -  1871 46.000 км2
Население
 -  1871 1.232.000 жит.
Густина 26,8 жит/км2
Денес во  Босна и Херцеговина
Извори за населението;[1] површина[2]
Босанскиот вилает на турски атлас од 1907 г.

Вилаетот на дело престанал да постои со австро-унгарската окупација на БиХ во 1878 г., но формално траел сè до 1908 г. иако бил под управа на австро-унгарска управа. Таа година Австро-Унгарија официјално го припоила како своја територија.

Управни единициУреди

ВалииУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

ЛитератураУреди

  • Markus Koller and Kemal H. Karpat, Ottoman Bosnia: A History in Peril, University of Wisconsin Press (2004) ISBN 0-299-20714-5
  • Matija Mazuranic, A Glance into Ottoman Bosnia, Saqi Books (2007)