Зворнички Санџак

Зворнички Санџак (турски: İzvornik Sancağı, српскохрватски: Zvornički sandžak) — санџак кој припаѓал на Босанскиот Пашалак во рамките на Отоманското Царство. градот Зворник (во денешна Босна и Херцеговина) бил административен центар на санџакот. Санџакот бил поделен на четири кази: Жепече, Маглај, Тузла и Кладањ. Санџакот бил создаден помеѓу 1478 и 1483 година. По неговото распаѓање во 1878 година, откако Австроунгарија ги победила Османлиите, Зворник станал дел од Зворник Котар.

Зворнички Санџак
Санџак на на Отоманското Царство

1478–1878
Главен град Зворник
Историја
 -  Основана 1478
 -  Укината 1878
Денес во Босна и Херцеговина

За време на османлискиот период, Зворник бил главен административен град и имал голема улога во економијата на санџакот главно поради неговата стратешката важност. Санџкот бил еден од шесте отомански санџаци со најразвиена бродоградба (покрај Видин, Никопол, Пожега, Смедерево и Мохач)[1].

НаводиУреди

  1. Godis̆njak grada Beograda. Beogradske novine. 1979. стр. 35. Посетено на 7 September 2013. Ипак градња бродова се посебно везивала за шест санџака: никопољски, видински, смедеревски, зворнички, пожешки и мохачки.