Договор од Пожаревац

Договорот од Пожаревац е договор кој бил потпишан во градот Пожаревац меѓу Османлиското Царство од една страна и Хабсбуршката монархија и Венецијанската република од друга страна. Договорот бил потпишан на 21 јули 1711 година. Овој договор го означил крајот на Отоманско-венецијанската војна (1714–1718) и Отоманско-австриската војна (1716–1718).

Договор од Пожаревац
Tamis banat1718 1739.png
Контекст
Потпишан21 јули 1718 (1718-07-21)
МестоПожаревац, Србија
Посредници
Странки

Според договорот Османлиите изгубиле дел од Банат, Смедеревскиот санџак заедно со Белград и Северна Босна. Австрија со Белград управувала во следните 20 години. Од друга страна пак Османлиите го добиле Пелопонез и Крит.

НаводиУреди

  • „Treaty of Passarowitz“. Encyclopædia Britannica.
  • Целосен текст на договорот