Аристотел (општина)

Општина Аристотел
Δήμος Αριστοτέλη
Dimos Aristoteli - Central Macedonia.svg
Општина Аристотел в областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Халкидик
Гео. област: Халкидик
Население: 18 861 (2001)
Седиште: Ерисово
Нас. места: 32
Пошт. бр.: 630 72
Пов. бр.: 2377
Портал: dimosaristoteli.gr

Аристотел (грчки: Δήμος Αριστοτέλη, Димос Аристотели) — општина на полуостровот Халкидик во Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е гратчето Ерисово (Јерисос). Општината е наречена по големиот филозоф Аристотел, кој е роден во ова подрачје. Територијата на општината во најголема мера се совпаѓа со она што традиционално се нарекува Лариговско (или Лериговско).

Населени местаУреди

Општината Аристотел е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“.[1] со спојување на три стари општини: Леригово (Арнеја), Ревеник (Панагија) и Стагира-Акант. Денешната општинска единица Стагира-Акант е наречена по два древномакедонски града, од кои првиот е родно место на филозофот Аристотел.

Општинска единица ЛериговоУреди

Според пописот од 2001 г., општината Леригово (гр. Арнеја, Δήμος Αρναίας) со седиште во Леригово (Арнеја) има 6 183 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Леригово
 
Поранешната општина Леригово на картата на некогашниот округ Халкидик.
 • Општински оддел Варвара (712 жители)
 • Општински оддел Ново Село
 • Општински оддел Паљухор
 • село Паљухор (Παλαιοχώρι, Палеохори) (1507 жители)
 • Општински оддел Стано
 • село Стано (Στανός, Станос) (859 жители)

Општинска единица РевеникУреди

 
Поранешната општина Ревеник на картата на некогашниот округ Халкидик.

Според пописот од 2001 г., општината Ревеник (гр. Панагија, Δήμος Παναγίας) со седиште во Ревеник (Мегали Панагија) има 3 897 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ревеник
 • село Ревеник (Μεγάλη Παναγία, Мегали Панагија) (2 727 жители)
 • Општински оддел Гомати (637 жители)
 • село Гомати (Γομάτι) (591 жител)
 • село Девелики (Δεβελίκι) (44 жители) новосоздадено
 • село Пиргос Хилијадус (Πύργος Χιλιαδούς) (2 жители)
 • Општински оддел Пиргадкија (533 жители)
 • село Пиргадикија (Πυργαδίκια) (331 жител) новосоздадено
 • село Свети Јован Претеча (Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, Агиос Јоанис Продромос) (159 жители) новосоздадено
 • село Аса (Άσσα) (43 жители) новосоздадено

Општинска единица Стагира-АкантУреди

 
Поранешната општина Стагира-Акантос на картата на некогашниот округ Халкидик.

Според пописот од 2001 г., општината Стагира-Акант (гр. Стагира-Акантос; Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου) со седиште во Ерисово (Јерисос) има 8 781 жител и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ерисово (3118 жители)
 • град Ерисово (или Ерисо; Ιερισσός, Јерисос) (3046 жители)
 • село Гаврадија (Γαβράδια) (46 жители) новосоздадено
 • село Кумица (Κουμίτσα) (0 жители)
 • село Лимани (Λιμάνι) (7 жители)
 • село Ксиропотамо (Ξηροπόταμο) (29 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Амолјани (564 жители)
 • остров Амолјани (Αμμουλιανή, Амулјани) (542 жители)
 • острови Магарешки Острови (Δρένια, Дренија) (0 жители)
 • село Лимани (Λιμάνι) (5 жители) новосоздадено
 • село Трипити (Τρυπητή) (17 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Провлака (1156 жители)
 • село Провлака (Νέα Ρόδα, Неја Рода)[2] (1148 жители) новосоздадено
 • манастир Свети Павле (Μετόχι Αγίου Παύλου, Методхи Агиу Павлу) (8 жители)
 • село Скала (Σκάλα) (0 жители)
 • Општински оддел Олимпијада
 • Општински оддел Стагира
 • Општински оддел Стратони
 • село Стратони (Στρατώνι) (1174 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Стратоники
 • село Извор (Στρατονίκη, Стратоники) (788 жители)
 • остров Елевтера (Ελευθερόνησος, Елевтеронисос) (0 жители)
 • село Крионери (Κρυονέρι) (38 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Урануполи
 • село Урануполи (Ουρανούπολη) (960 жители) новосоздадено

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.
 2. Новоосновано село од грчки доселеници од Турција во 1923 г. на подрачјето на тогашната месност Провлака.

Надворешни врскиУреди