Албанска Брајова азбука

Албанската Брајова азбука е верзија на Брајовото писмо за запишување на албанскиот јазик. Ова писмо е еквивалентно со латинските букви, односно албанската азбука.

Албанска Брајова азбука
Тип
азбука
Јазициалбански
Сродни писма
Матични системи
Брајова азбука
  • Албанска Брајова азбука
ISO 15924
Уникод
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).

Азбука уреди

букви a b c ç d dh e ë f g gj h
Брајово                        
букви i j k l ll m n nj o p q r
Брајово                        
букви rr s sh t th u v x xh y z zh
Брајово                        
интерпукција   наводници  
, . ; : ? ! - отворени затворени ()
Брајово                    

Наводи уреди

  • „World Braille Usage“. UNESCO. Посетено на 2012-04-19.
  • Shefik Osmani, 1983, Fjalor i Pedagogjisë, Tiranë.

Поврзано уреди