5 ноември (починале)

список на статии на Викимедија
1515  Мариото АлбертинелиИталијански сликар.
1879  Џејмс Кларк Максвел — шкотски физичар и математичар кој важи за најголемиот теориски физичар на XIX век.
1982  Жак Тати — француски филмски глумец и режисер.
1980  Бане Андреев — активист на комунистичкото, работничкото и студентското движење во Југославија и Македонија.
1992  Арпад Ело — унгарско-американски физичар, статистичар и шаховски мајстор.
1994  Милан Младеновиќ — српски и југословенски рок-музичар, член на групата „Екатерина Велика
2007  Нилс Лидолм — шведски фудбалер.