28 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1869  Алфонс де Ламартин — француски поет и академик.
1907  Петар Христов - Германчето — македонски револуционер.
1916  Хенри Џејмс — американско-британски писател.
1941  Алфонсо XIIIкрал на Шпанија.
1981  Љутви Руси — македонски новинар, писател и преведувач.
1986  Улоф Палмепремиер на Шведска.
2001  Ранко Маринковиќ — хрватски и југословенски писател.
2010  Куширо Хајаши — јапонски астрофизичар.
2011  Џејн Расел — американска глумица.
2023  Милан Јелиќ — српски режисер, драмски писател и глумец.