Алфонс де Ламартин

Алфонс де Ламартин (целосно име: Alphonse-Marie-Louis de Prat de Lamartine; Макон, 21 октомври 1790 - Париз, 28 февруари 1869), француски поет и академик. Со своите дела изврши големо влијание на романтизмот во Франција. Во политичкиот живот учествуваше во државниот удар на Наполеон Трети. Најпознати негови дела се „Поетски размислувања“, „Поетски и религиозни хармонии“, „Жаслен“ и „Пат на исток“.

Алфонс де Ламартин
Алфонс де Ламартин, (1865)
Алфонс де Ламартин од Теодор Шасерио

ЖивотописУреди

Ламартин бил умерен во љубовта, но кога остарел, жалел поради тоа што повеќе не влијае врз жените ниту со духот. Оттука, тој се жалал поради тоа што немал среќа да умре на време.[1]

ТворештвоУреди

НаводиУреди

  1. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 251.