16 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1927  Јован Цвииќ — српски географ и претседател на Српската академија на науките и уметностите.
1936  Алберт Фиш — американски сериски убиец.
1957  Артуро Тосканинииталијански диригент.
1962  Иван Мештровиќ — хрватски вајар.
1991  Густав Влахов — првоборец, носител на „Партизанска споменица 1941“ и општествено-политички работник.
1997  Олга Милосавлева — македонска балерина, кореограф и педагог.
2008  Никола Кљусев — македонски премиер.
2012  Густав Леонхарт — холандски клавијатурист и диригент.
2012  Џина Лолобриџида — италијaнска глумица.