Географ

научен работник што се занимава со изучување на географијата

Географнаучен работник што се занимава со изучување на географијата[1] — наука за природата и општеството на Земјата.

„Географ“ (1668-69) од Јан Вермер.

Иако во минатото географите биле познати по изработувањето на карти, оваа дисциплина е во доменот на географската гранка наречена картографија. Географите ја изучуваат животната околина, човечкото општество и заемниот однос на овие две целини.

Физичките географи се посветени на изучување на природата, додека пак антропогеографите се занимаваат со општеството. Денес сите географи се користат со географски информациски системи (ГИС) во надлежност на локални, обласни и државни служби како и еколошки организации и градежни претпријатија.

Полиња на изучувањеУреди

Во географијата постојат две главни полиња на изучување, кои потоа се делат на повеќе помали:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „географ“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет

Надворешни врскиУреди