15 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1634  Хендрик Аверкамппределен сликар од златното време на холандското сликарство
1886  Емили Дикинсон — американска поетеса.
1914  Јован Скерлиќ — српски писател и книжевен критичар.
1935  Казимир Малевич — руски и советски сликар.
1967  Едвард Хопер — американски сликар.
1987  Рита Хејворт — американска глумица.
1994  Олга Спиридоновиќ — српска и југословенска театарска и филмска глумица.
2019  Михаило Јанкетиќ — српски глумец.
2021  Ѓорѓе Марјановиќ — српски и југословенски пејач на забавна музика.
2023  Роберт Лукас — американски економист, добитник на Нобеловата награда.