Хендрик Аверкамп (холандски: Hendrick Avercamp; 27 јануари 1585 - 15 мај 1634)[1] — сликар од златното време на холандското сликарство.

Сцена на мраз близу пиварница
Зимска глетка на канал

Роден е во Амстердам и учел сликарство кај данскиот доселеник Питер Исакс (1569–1625), а веројатно и кај Давид Винкбонс. Во 1608 се преселил во Кампен (покраина Оверајсел). Бидејќи бил нем, станал познат и како „немецот од Кампен" (de Stomme van Kampen).

Аверкамп еден од првите пејзажисти на холандската школа од XVII век. Во своето творештво ја претставува Холандија зиме. Неговите слики се весели и шаренолики, внимателно изработени пејзажи со луѓе. На многу од луѓето се прикажани како лизгаат по замрзнати езера.

Делата уживале голема популарност, а цртежите обоени со акварел ги продавал како готови слики, кои потоа купувачите ги ставале во албуми. Кралската збирка во Лондон има извонреден репертоар на неговите дела.

Починал во Кампен и е погребан во локалната црква Свети Никола.

Белешки уреди

  1. датум на крштевање и датум на погреб

Надворешни врски уреди