14 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
847  Методиј Iцариградски патријарх.
1837  Џакомо Леопардииталијански поет.
1904  Јован Јовановиќ - Змај — српски писател.
1934  Симеон Кавракиров — македонски револуционер.
1943  Веселин Маслеша — босански писател и партизан.
1968  Салваторе Квазимодо — италијански поет.
1986  Хорхе Луис Борхес — аргентински писател.
1994  Хенри Мансини — американски филмски композитор.
1995  Рори Галагер — ирски блуз и рок-музичар.
2009  Боре Ангеловски — македонски глумец.
2018  Станислав Говорухин — руски филмски режисер и глумец.