12 април (починале)

список на статии на Викимедија
1555  Јована I Кастиљскакралица на Кастиља и Леон.
1817  Шарл Месје — француски астроном, автор на Месјеовиот каталог.
1938  Фјодор Шаљапин — руски оперски пејач.
1945  Франклин Делано Рузвелт — претседател на САД.
1963  Херби Николс — американски џез-музичар.
1977  Михо Чакеља — македонски архитект.
1981  Џо Луис — американски боксер, светски првак во тешка категорија од 1939 до 1949 година.
1997  Рајко Коиќ — српски рок-музичар, член на групата „Рибља чорба“.