11 август (починале)

список на статии на Викимедија
1578  Педро Нуњеспортугалски математичар.
1844  Јернеј Копитар — словенечки преродбеник.
1898  Никола Филипчев — македонски револуционер.
1919  Ендрју Карнегишкотски индустријалец и филантроп.
1939  Џаноберто Бугатииталијански конструктор на автомобили.
1956  Џексон Полокамерикански уметник, претставник на апстрактниот експресионизам.
1987  Живко Чинго — истакнат македонски прозаист и драмски писател.
1996  Баба Ванѓа — македонско-бугарска јасновитка.
2010  Хорас Лант — американски славист и македонист.
2014  Владимир Беара — југословенски фудбалер и тренер.
2014  Робин Вилијамс — американски глумец.
2019  Гордан Михиќ — српски и југословенски сценарист.