Јернеј Копитар (21 август 178011 август 1844) — словенечки преродбеник и угледен австриски славист, автор на првата научна словенечка граматика, издавач на стари словенски споменици и значаен помагач на филолошкото дело на Вук Караџиќ.

Јернеј Копитар
Роден(а)21 август 1780(1780-08-21)
Репње, Хабсбуршка Монархија
Починал(а)11 август 1844(1844-08-11) (возр. 63)
Виена, Австриско Царство
НационалностСловенец
ПолињаЛингвистика
Славистика
Гробот на Јернеј Копитар во Виена, подоцна преместен во Спомен-паркот Навје во Љубљана
Гробот на Јернеј Копитар во Спомен-паркот Навје во Љубљана